ua en ru

Єгипет уперше висунув мирну пропозицію щодо Сектору Газа: що вона передбачає

Єгипет уперше висунув мирну пропозицію щодо Сектору Газа: що вона передбачає Фото: президент Єгипту Абдель-Фаттах ас-Сіссі (wikipedia.org)

Єгипет запропонував дводенне припинення вогню між Ізраїлем та ХАМАСом для звільнення чотирьох заручників, що утримуються в Секторі Газа.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на Euro News.

Виступаючи у неділю в Каїрі, президент країни Абдель-Фаттах ас-Сіссі запропонував оголосити дводенне перемир'я. Пропозиція також включає звільнення деяких палестинських ув'язнених і доставку гуманітарної допомоги в анклав.

Єгипетський лідер заявив, що пропозиція має на меті "зрушити ситуацію з мертвої точки". За його словами, після того, як дводенне перемир'я набуде чинності, переговори продовжаться, щоб зробити його постійним.

Єгипет, Катар і США виступили ключовими посередниками ініціативи.

Президент Єгипту вперше публічно запропонував такий план. Ізраїль або ХАМАС наразі не відреагували на пропозицію.

Болючі компроміси

Тим часом очільник ізраїльського "Моссада" у неділю відвідав Доху (Катар), де провів переговори з прем'єр-міністром країни та главою ЦРУ.

Під час урядового меморіального заходу, присвяченого єврейській річниці теракту 7 жовтня, міністр оборони Ізраїлю Йоав Галант заявив, що "не кожна мета може бути досягнута за допомогою військових операцій". За його словами, для повернення заручників будуть потрібні "болючі компроміси".