ua en ru

Є хороші новини. Що кажуть у Мінприроди про забруднення річок Сейм та Десна

Є хороші новини. Що кажуть у Мінприроди про забруднення річок Сейм та Десна Забруднення Сейму та Десни наробили лиха (фото: facebook.com/dargua)

Впродовж останніх днів стан води у річці Сейм покращується. Ситуація із забрудненням води в Десні також стабілізується.

Про це повідомляє РБК-Україна із посиланням на прес-службу Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів.

Зміст

Хто і як контролює ситуацію щодо забруднення річок

У Мінприроди наголосили, що ситуація щодо забруднення річок Сейм та Десна перебуває під постійним контролем всіх органів влади - відповідно до їх компетенцій.

Крім того, здійснюється належна комунікація та співпраця Держводагентства, Держекоінспекції, ГУ ДСНС, Чернігівської, Сумської та Київської ОВА, центрів контролю й профілактики хвороб, а також Держпродспоживслужби.

"Лабораторії Держводагентства, Держекоінспекції та центрів контролю та профілактики хвороб продовжують здійснювати щоденний моніторинг водних ресурсів річок Сейм та Десна у Києві та області, Чернігівській та Сумській областях", - наголосили у відомстві.

Результати лабораторних досліджень проб води

Згідно з результатами лабораторних досліджень проб води з річки Десна (від гирла річки Сейм до міста Чернігів) зафіксовані здебільшого перевищення вмісту:

  • марганцю
  • заліза

Уточнюється водночас, що вказані перевищення по цих речовинах є типовим для цієї пори року.

"Природні чинники зумовлюють деякі специфічні особливості водних ресурсів Чернігівської області. Для багатьох річок характерний підвищений вміст у водах заліза та марганцю, який має природний характер", - пояснили у Мінприроди.

Зазначається також, що по річці Сейм відмічається стабілізація ситуації (за результатами вимірювань у пробах вод, відібраних в річці Сейм 5 та 6 вересня, стан води покращується).

"Вміст азоту не перевищено у всіх створах. Незначне збільшення розчиненого кисню у воді, зменшення різкого неприємного запаху та відновлення природного кольору. Загиблої риби не виявлено", - розповіли у міністерстві.

Було також проведено вимірювання пріоритетних забруднюючих речовин проб води річок Сейм та Десна. Перевищень екологічних нормативів якості за вмістом пестицидів, поліароматичних вуглеводнів, летких органічних сполук, а також важких металів - не виявлено.

Що відомо про мор риби внаслідок забруднення річок

У Чернігівській області в річці Десна спостерігаються поодинокі випадки мору риби у селах:

  • Макошино
  • Ушня
  • Боромики
  • Салтикова Дівиця

Уточнюється, що в цілому, за весь час ліквідації надзвичайної події у річках Сейм та Десна, зібрано близько 26 тонн загиблої риби.

Повідомляється також, що швидкість переміщення забруднення сповільнилась в межах міста Чернігів - у місці зруйнованого автомобільного мосту.

"Основна маса забрудненої води дійшла до села Боромики Чернігівського району Чернігівської області. Далі за течією стан поверхневих вод річки Десна задовільний. Зміни фіксуються точково і не скрізь мають однорідний характер", - розповіли у Мінприроди.

Яка ситуація з водою в Київській області

Згідно з даними Держводагентства, ДЕІ та Київського міського центру контролю й профілактики МОЗ, якість води річки Десна у місцях водозаборів міста Києва та міста Бровари перебуває на рівні значень, характерних для цього періоду.

Тобто перевищень хімічних або високотоксичних компонентів встановлено не було, а ризики для здійснення водозабору - відсутні.

При цьому спостерігається позитивна динаміка від насичення киснем води на ділянці річки Десни поблизу Чернігова (у точках здійснення аерації вміст розчиненого кисню у воді за три доби збільшився вдвічі). Отже, забруднення поступово розбавляється.