ua en ru

Друга хвиля вибухів у Лівані. Всі подробиці атаки на пристрої зв'язку "Хезболли"

Друга хвиля вибухів у Лівані. Всі подробиці атаки на пристрої зв'язку "Хезболли" Фото: бойовики Хезболли (Getty Images)

У Лівані другий день лунають вибухи. Після вчорашньої детонації пейджерів, які використовували бойовики "Хезболли", через добу атака продовжилася.

РБК-Україна в матеріалі нижче зібрало все, що наразі відомо про ситуацію в Лівані.

Зміст:

Другий день вибухів

У другій половині дня 18 вересня у кількох районах Лівану пролунали вибухи. Їх було чути в Бейруті, а також на півдні та сході країни.

Видання The Times of Israel писало, що вибухи зокрема стались близько 17:00 у районі столичного кварталу Дахія, де базується угруповання "Хезболла".

Саме в цей час там проходив похорон одного з бойовиків, який загинув учора в результаті масової детонації пейджерів.

За даними джерела СNN, всього у передмісті Бейруту сталося від 15 до 20 вибухів, і цього разу здетонували рації. Ці пристрої зв'язку використовуються рідше за пейджери. Їх розповсюджували лише серед людей, які організовували масові зібрання, такі як похорони та марші.

Водночас у соцмережах поширилися повідомлення про детонацію пейджерів, рацій, мобільних телефонів, ноутбуків, радіоприймачів та інших гаджетів. Також вибухи лунали в магазинах, що продають мобільні телефони, спалахнули авто та мотоцикли.

Друга хвиля вибухів у Лівані. Всі подробиці атаки на пристрої зв'язку "Хезболли"Фото: автівка після вибуху 18 вересня (twitter.com/manniefabian)

Міністерство охорони здоров'я Лівану заявило, що в результаті інциденту загинуло 14 людей, понад 450 отримали поранення.

Що відомо про підрив пейджерів

Нова хвиля вибухів у Лівані пролунала менш ніж через добу після детонації пейджерів, якими користувалися бойовики "Хезболли" для зв'язку.

У вівторок, 17 вересня, близько 2800 людей було поранено, щонайменше 12 загинуло. Серед них багато бійців угруповання, а також був поранений посол Ірану в Лівані. Згодом у "Хезболлі" підтвердили загибель 8 своїх бійців, а ліванські ЗМІ повідомляли, що жертвою атаки стала маленька дитина.

При цьому один із представників "Хезболли" на умовах анонімності назвав вибухи у Лівані 17 вересня "найбільшим провалом у сфері безпеки" для угруповання з часу початку конфлікту між Ізраїлем та ХАМАС 7 жовтня 2023.

Хто може стояти за атакою на "Хезболлу"

Західні видання з посиланнями на свої джерела пишуть, що за атакою на комунікаційні пристрої "Хезболли" стоїть ізраїльська розвідка.

В Ізраїлі публічно не коментують ситуацію та не визнають причетності до вибухів. Водночас у міністерстві оборони країни сьогодні заявили про початок нової фази війни на північному напрямку, де Ізраїлю загрожують бойовики "Хезболли".

The New York Times повідомляло що, ізраїльські спецслужби сховали вибухівку всередині партії пейджерів, замовлених у тайванського виробника Gold Apollo і призначених для "Хезболли".

У пристрої був вбудований перемикач, щоб підривати їх дистанційно. При цьому у Gold Apollo заявили, що пейджери, використані в атаці, були виготовлені європейським дистриб'ютором ВАС в Угорщині. Зі свого боку Будапешт заперечує наявність цих виробничих потужностей у країні.

Примітно, що рації та пейджери, які вибухнули в Лівані, були закуплені "Хезболлою" майже одночасно 5 місяців тому, повідомляє Reuters.

Друга хвиля вибухів у Лівані. Всі подробиці атаки на пристрої зв'язку "Хезболли"Фото: рація після детонації (x.com/JasonMBrodsky)

За даними СNN, це була спільна операція ізраїльських військових та зовнішньої розвідувальної служби "Моссад". До того ж ізраїльські офіційні особи повідомили США, що країна збирається провести операцію в Лівані, але не надали подробиць запланованого нападу.

Погроза "кривавої помсти": реакція на вибухи в Лівані

"Хезболла" поклала відповідальність за вибухи на Ізраїль. Уряд Лівану також засудив атаку як "злочинну ізраїльську агресію".

Голова виконавчої ради "Хезболли" Хашем Сафіддін пообіцяв "криваву помсту". Він анонсував виступ лідера угруповання Саїда Хасана Насралли завтра, 19 вересня.

"Завтра виступить лідер Хезболли, і все стане відомо. І ми опинимося в новій ситуації і в новому протистоянні з цим ворогом", – заявив він.

Крім того, у середу ввечері з території Лівану було запущено 20 ракет по Кір'ят-Шмоні в Ізраїлі. "Хезболла" взяла на себе відповідальність за атаку, стверджуючи, що ціллю була ізраїльська військова база. ЦАХАЛ вдалося перехопити частину ракет, постраждалих не було.

Тим часом Іран засудив напад на бойовиків "Хезболли" та звинувачує "сіоністський режим".

"Інцидент у Лівані ще раз показує, що західні країни та Сполучені Штати, попри те, що вони заявляють про припинення вогню, повністю підтримують злочини, масові вбивства та сліпий тероризм сіоністського режиму на практиці", - заявив президент Ірану Масуд Пезешкіан.

Терористичне угруповання ХАМАС також виступає на боці "Хезболли". Представник угрупування Іззат аль-Рашек заявив, що ізраїльський уряд несе відповідальність за наслідки "цієї безперервної атаки на Ліван".

На тлі вибухів у Лівані Рада безпеки ООН збереться на засідання 20 вересня. Зустріч запросив Алжир від імені арабських країн.

Раніше сьогодні генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш попередив, що вибухи пейджерів, націлених на "Хезболлу", вказують на "серйозний ризик різкої ескалації в Лівані, і необхідно зробити все, щоб уникнути цієї ескалації".

Зазначимо, терористичне угруповання "Хезболла" бере участь у конфлікті, що почався на Близькому Сході з атаки ХАМАС на Ізраїль 7 жовтня 2023. "Хезболла" регулярно обстрілює північ Ізраїлю. Водночас Ізраїль відповідає точковими ліквідаціями лідерів угруповання та знищенням ракетних пускових установок.

При підготовці використовувалися: публікації CNN, Reuters, The New York Times, The times of Israel.