ua en ru

Добудова блоків ХАЕС дасть імпульс економіці та відновить енергетичні потужності України, - Нагорняк

Добудова блоків ХАЕС дасть імпульс економіці та відновить енергетичні потужності України, - Нагорняк Фото: добудова блоків ХАЕС дасть імпульс економіці та відновить енергетичні потужності України (Getty Images)

Добудова двох енергоблоків на Хмельницькій атомній електростанції стане важливим кроком для відновлення енергетичної інфраструктури України та надасть значний економічний імпульс.

Про це заявив народний депутат Сергій Нагорняк у коментарі РБК-Україна.

За його словами, ворог у 2024 році пошкодив або повністю вивів з ладу близько 9 гігават потужностей, але нові блоки ХАЕС допоможуть компенсувати ці втрати, додавши до енергосистеми 2-2,2 тисячі мегават.

"Ми знаємо, що ворог лише за 2024 рік вивів із ладу, або пошкодив, або повністю вивів з ладу біля 9 гігават потужностей. А мова йде про добудову якраз двох блоків, це дасть в систему 2-2,2 тисячі мегават потужності", – зазначив Нагорняк.

За його словами, важливо, що більшість робіт з будівництва будуть виконувати українські компанії, як державні, так і приватні. Лише атомні реактори закуповуються за кордоном, тоді як решта обладнання та послуг надаватимуть вітчизняні підприємства. Це сприятиме збереженню фінансових ресурсів у країні та підтримці національної економіки.

"Українські атомники, і люди, які дотичні до цього, будуть виконувати ці роботи. Тому якраз і тут фокус на економіку, що ті кошти, які витратить "Енергоатом", залишаться в країні", – підкреслив Нагорняк.

Депутат також наголосив, що стабільні енергетичні потужності є ключовим фактором для залучення інвестицій. За його словами, перше, що цікавить інвесторів, це наявність надійного електропостачання в регіоні для будівництва підприємств. Якщо таких потужностей немає, регіон вважається дефіцитним.

Як повідомлялось, у червні профільний комітет Верховної Ради підтримав прийняття законопроєкту про добудову двох блоків Хмельницької АЕС. Зазначається, що законопроєкт має бути включено до порядку денного найближчим часом.