ua en ru

Добровільні внески до Пенсійного фонду: як це працює і навіщо потрібно

Добровільні внески до Пенсійного фонду: як це працює і навіщо потрібно Фото: добровільні внески до ПФУ можна сплачувати за отримання пенсії (Віталій Носач, РБК-Україна)

В Україні щорічно зростає страховий стаж, необхідний для виходу на пенсію у 60 років. Українці можуть платити його добровільно, навіть якщо це не робить роботодавець.

Про це повідомляє РБК-Україна з посланням на прес-службу ПФУ.

Введений з 2023 року новий механізм добровільної участі громадян у загальнообов'язковому державному пенсійному страхуванні дозволяє сплачувати внески за себе або на користь третіх осіб швидко, без паперової тяганини та відвідування державних установ.

Платити добровільний внесок до ПФУ можна незалежно від того, де перебуває людина.

Умови сплати внесків

За даними ПФУ, основними умовами для добровільної участі є:

  • наявність у реєстрі Державного реєстру загальнообов'язкового державного соціального страхування інформації про людину, на користь якої надходить внесок, та те, що вона не є пенсіонером.

Тобто добровільну участь може брати людина, яка хоч раз була працевлаштована і за неї роботодавцем офіційно сплачено ЄСВ, і в місяці сплати добровільних внесків вона не була пенсіонером.

У цьому періодичність і розмір сплати добровільних внесків визначається самостійно з фінансових можливостей.

Для того, щоб до страхового стажу було включено повний місяць, сума добровільного внеску має бути не меншою за розмір мінімального страхового внеску, який становить 22% від мінімальної заробітної плати (з 1 квітня 2024 року - 1 760 грн).

Щоб скористатися можливістю добровільної участі, необхідно укласти договір із Пенсійним фондом України на сайті ПФУ в електронній формі.

В особистому кабінеті потрібно вибрати опцію "Договір на добровільну участь", заповнити форму, підписати договір про добровільну сплату страхових внесків за допомогою кваліфікованого електронного підпису (КЕП) та сплачувати добровільний внесок протягом періоду, який визначається для себе людиною.

Детальніше ознайомитися з інформацією про укладення договору на добровільну участь можна у відеоінструкції.