ua en ru

Дитина не одна: які сім'ї в Україні можуть отримати нові виплати та яка сума

Дитина не одна: які сім'ї в Україні можуть отримати нові виплати та яка сума Фото: українцям пояснили, як отримати виплати "Дитина не одна" (Getty Images)

В Україні цього року запровадили нову грошову допомогу для дітей. Виплати можуть отримати лише певні категорії сімей.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на урядовий портал.

З квітня в Україні діє програма "Дитина не одна". В рамках програми надають фінансову підтримку сім'ям, які приймають дитину на тимчасове влаштування до того, як вона набуде статусу сироти або дитини, позбавленої батьківського піклування.

Щоб отримати допомогу, потрібно подати заяву до органів соціального захисту населення, ЦНАП або виконавчих органів територіальних громад.

Підставами можуть бути випадки, коли батьки або один з батьків:

  • помер або загинув (а інший з батьків не виконує своїх обов’язків);
  • перебуває в тимчасовій окупації, оточенні;
  • перебуває у розшуку як зниклий безвісти за особливих обставин або визнаний таким;
  • перебуває у полоні держави-агресора;
  • позбавлений свободи (затримання, взяття у заручники) державою-агресором.

Також виплату може оформити представник прийомної сім’ї або дитячого будинку сімейного типу, в якому тимчасово перебуває дитина.

Розмір виплати дорівнює:

  • 2,5 прожиткового мінімуму для дітей відповідного віку на кожну дитину (для дітей до 6 років - 2 563 гривень, тобто розмір виплат 6 407,5 гривень; 3,5 прожиткового мінімуму - 8 970,5 гривень);
  • 3,5 прожиткового мінімуму для дітей відповідного віку на кожну дитину з інвалідністю (для дітей від 6 до 18 років - 3 196 гривень, тобто розмір виплат - 7 990 гривень; 3,5 прожиткового мінімуму - 11 186 гривень).