ua en ru

Дістати до Волги? Яке завдання може стояти перед українською балістикою: думка експерта

Дістати до Волги? Яке завдання може стояти перед українською балістикою: думка експерта Ілюстративне фото: Україна розробила балістичну ракету (wikipedia.org)

Нова українська балістична ракета повинна мати радіус дії, який дозволить їй долетіти до Волги. У такому разі електропостачання в Росії опиниться під загрозою.

Про це у коментарі РБК-Україна заявив провідний науковий співробітник Національного авіаційного університету (НАУ), авіаційний експерт Валерій Романенко.

Він розповів, що основа для створення української балістичної ракети є - в Україні розробляли проекти "Сапсан" для ЗСУ та "Гром-2" на експорт. Це та сама ракета, відрізняється лише радіус дії. У "Сапсана" він складає 500 кілометрів, а у "Грім-2" - до 270 кілометрів.

Наразі головним проблемним питанням для України у процесі розробки власної балістичної ракети може бути двигун.

Як пояснив Романенко, Конструкторське бюро "Південне" у Дніпрі розробляло двигуни на рідкому паливі. Їх встановлюють у стратегічних балістичних ракетах, які запускають з підземних шахт. У такій ситуації має бути час на заправлення.

"А ракети для сухопутних військ під час бойових дій - вони твердопаливні та можуть бути підготовлені до запуску за лічені хвилини. А у нас таких двигунів ніхто не розробляв", - уточнив експерт.

Якщо таку проблему вдалося вирішити, Україна зможе налагодити виробництво власної балістики.

"Наше завдання - долетіти до Волги. На ній каскад електростанцій, і тоді хто кого ще "зажене в печеру". Якщо вдарити по кількох електростанціях, 40% російської території буде без електрики", - вважає експерт.