ua en ru

"Деструктивний". Зеленський розкритикував мирний план Китаю та Бразилії після завершення війни

"Деструктивний". Зеленський розкритикував мирний план Китаю та Бразилії після завершення війни Фото: президент України Володимир Зеленський (president.gov.ua)

Президент України Володимир Зеленський розкритикував мирний план Китаю та Бразилії щодо завершення війни, назвавши його "деструктивним" і заздалегідь узгодженим із Кремлем. Він заявив, що цей план є лише "політичною заявою" і не враховує реальної ситуації.

Про це повідомляє РБК-Україна із посиланням на Metropoles.

Зеленський наголосив, що пропонував президенту Бразилії Луїсу Інасіу Луле да Сілві обговорити це питання разом, але висловив здивування, чому Бразилія вирішила зайняти позицію "посередині" і підтримувати Росію.

"Їхня пропозиція - це теж деструктивно, це просто політична заява. Я говорив президенту Бразилії: "Давайте разом сідати і розмовляти". Ви нам не вороги, ми вам не вороги. З чого ви раптом вирішили, що ви маєте ставати на бік Росії і бути десь посередині. Ми ж не дурні", - заявив він.

Зеленський також розкритикував позицію уряду Бразилії, заявивши, що Бразиліа займає "проросійську" позицію в контексті війни у Східній Європі.

Зокрема, Зеленський висловив розчарування тим, що президент Бразилії Луїс Інасіу Лула да Сілва прагне "політичного умиротворення", а не займає більш енергійну позицію щодо конфлікту.

"У мене була гарна розмова з президентом Лулою, і мені здалося, що він мене зрозумів. Я був вдячний за зустріч із ним, і я був дуже відкритий, абсолютно відкритий. Я думав, що побачу в його досвіді розуміння того, що відбувається, а не просто політичне умиротворення", - заявив він.

Зеленський зазначив, що очікував більшого розуміння з боку Лули після їхньої зустрічі, однак наголосив, що зусилля Бразилії з пошуку мирного рішення залишаються безуспішними, оскільки російський диктатор Володимир Путін, якого український лідер назвав "убивцею", не виявляє наміру припинити війну.