ua en ru

CNN показало кадри із розстрілом українських полонених, МЗС звернулось до світової спільноти

CNN показало кадри із розстрілом українських полонених, МЗС звернулось до світової спільноти Фото: Георгій Тихий, речник Міністерства закордонних справ (Віталій Носач, РБК-Україна)

Цей воєнний злочин, є частиною інших грубих порушень Російською Федерацією (РФ) міжнародного гуманітарного права. Всі держави, а також організації повинні рішуче засудити систематичні вбивства й катування українських полонених.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на Twitter-акаунт речника Міністерства закордонних справ (МЗС) України Георгія Тихого.

Відео CNN

CNN, сьогодні, 6 вересня, оприлюднило відеоролик зі стратою трьох українських військовослужбовці.

"Військові виходять і, хитаючись, стають на середину запиленої колії, потім на коліна, поклавши руки на голову. Через кілька секунд на кадрах українського безпілотника видно, що вони лежать обличчям донизу, нерухомі, а пил здіймається поруч", - пише телерадіокомпанія.

Зазначається, що відео було знято під час боїв наприкінці серпня поблизу міста Покровськ.

За словами українського чиновника, який попросив не розголошувати деякі деталі для захисту ідентичності підрозділу, цей інцидент є "частиною системи очевидних страт, які, схоже, почастішали в цьому році".

Генеральний прокурор України Андрій Костін повідомив CNN, що відомство наразі розслідує 28 таких інцидентів з початку війни, в яких загалом загинули 62 українських військовослужбовці.

Реакція МЗС

"Цей воєнний злочин є частиною триваючих грубих порушень Росією міжнародного гуманітарного права. Російське варварство є ганьбою для людства. Ми закликаємо всі держави та міжнародні організації рішуче засудити систематичні вбивства та катування Росією українських військовополонених", - заявив Тихий.

Речник МЗС закликав до консолідації всіх зусиль й виконання положень Формули миру президента Володимира Зеленського, які вимагають повернення всіх незаконно утримуваних осіб.