ua en ru

Чутливі теми. Нацрада закликала "коректно" висвітлювати мобілізацію та ТЦК

Чутливі теми. Нацрада закликала "коректно" висвітлювати мобілізацію та ТЦК Фото: ЗМІ в Україні закликали "коректно" висвітлювати мобілізацію та ТЦК (facebook com CherkasyTCK)

Українські ЗМІ закликали "коректно" висвітлювати мобілізацію та діяльність ТЦК. Ці теми назвали чутливими.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на заяву Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення.

"Національна рада закликає медіа до коректного та професійного підходу у висвітленні чутливих тем, зокрема процесу мобілізації та діяльності ТЦК. Ці теми зазнають особливих інформаційних атак через активне фокусування та поширення фейків з боку ворога", - йдеться у повідомленні.

У Нацраді зазначили, що ворог активно намагається сформувати в українському суспільстві негативне ставлення до процесу мобілізації та діяльності ТЦК, щоб знизити обороноздатність країни.

За даними нацпроєкту із медіаграмотності "Фільтр", російська влада заклала у держбюджеті на пропаганду 1,6 млрд доларів. Переважно інформаційні зусилля РФ спрямовані на українську аудиторію.

У Нацраді наголошують, що насамперед російська пропаганда намагається:

  • просувати через медіа дезінформацію, пов’язану із мобілізаційними процесами в Україні;
  • маніпулювати громадською думкою, прагнучи дискредитувати українські державні інституції й армію;
  • дезорієнтувати та залякати населення, розколоти суспільство через вигадані суперечки та вигадливі наративи дезінформації і, як наслідок, знизити міжнародну підтримку України.

Національна рада закликає українські медіа ретельно вивчати джерела, зокрема й іноземні, у разі висвітлення суперечливого випадку затримання людини представниками ТЦК "обережно" використовувати цитати, здійснювати фактчекінг.