ua en ru

Чи є в Криму російська ядерна зброя: що каже ГУР

Чи є в Криму російська ядерна зброя: що каже ГУР Фото: ядерна зброя в Криму (militarist.ua)

Російські окупанти здійснили часткове відновлення радянського складу ядерної зброї "Феодосія-13" в окупованому Криму. Однак зараз зазначений об’єкт використовується як склад для зберігання звичайних боєприпасів армії РФ.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на "Суспільне Крим".

В Головному управлінні розвідки МО України зазначили, що в окупованому Криму відсутні об’єкти, на яких окупанти розміщують ядерну зброю. Крім того, не було зафіксовано випадків перевезення зазначеної зброї.

В січні минулого року представник ГУР МОУ Андрій Черняк повідомляв, що окупанти у Криму працювали над відновленням складу ядерної зброї на території півострова.

Проте за наявними нині даними, хоч росіяни й провели часткове відновлення об’єкту "Феодосія-13" нині він використовується як склад для зберігання звичайних боєприпасів.

Ядерна зброя доступна для Росії

ГУР зазначило, що носіями тактичної ядерної зброї можуть бути літаки, вертольоти, а також підводні човни, кораблі, катери, що розміщуються в Криму.

Зокрема, окупаційні ракетні війська та артилерія сухопутних військ у Криму володіють оперативно-тактичними ракетами ракетних бригад типу "Іскандер", а також спеціальними артилерійськими пострілами та артилерійськими частинами, на озброєнні яких знаходяться 152-мм і 203-мм артилерійські системи та 240-мм міномети.

Російські повітряно-космічні сили мають ядерні боєприпаси військово-повітряних сил, такі як - бойові частини крилатих ракет авіаційного базування, авіаційні бомби та авіаційні морські міни. Їх носіями можуть бути штурмові та бомбардувальні літаки оперативно-тактичної авіації (Су-25СМ3. Су-24М. Cy-34. MіГ -31К).

Крім того, українські розвідники додали, що можуть бути окремі, визначені відповідними наказами, частини ППО, що оснащені комплексами С-300ПМ. Зокрема, військово-морський флот Росії має:

  • ядерні боєприпаси ВМФ не головні частини та бойові блоки ракет морського базування і берегових ракетних комплексів;
  • бойові частини протикорабельних і протичовнових ракет;
  • бойові зарядні відділення і бойові частини торпед і ракето-торпед;
  • якірні та донні міни;
  • артилерійські снаряди берегової артилерії;
  • глибинні бомби та "пірнальні" авіаційні бомби.

Водночас ГУР не зафіксували додаткових переміщень ракетоносіїв ядерної зброї до окупованого півострова для застосування тактичної ядерної зброї.