ua en ru

Через фінансування ПВК "Вагнера". Україна закликала FATF внести РФ до чорного списку

Через фінансування ПВК "Вагнера". Україна закликала FATF внести РФ до чорного списку Фото: міністр фінансів України Сергій Марченко (Віталій Носач, РБК-Україна)

Група з розробки фінансових заходів боротьби з відмиванням грошей має внести Росію до чорного списку. Причиною цього, зокрема, є фінансування ПВК "Вагнера".

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на Міністерство фінансів України.

Зазначається, що Україна закликає FATF внести Росію до чорного списку та оприлюднити розширену заяву про те, які ризики РФ створює для світової фінансової системи, під час пленарних засідань у Парижі 23-27 жовтня.

Докази свідчать про те, що з останнього пленарного засідання, яке відбулося в червні, Росія значно збільшила кількість порушень стандартів FATF.

РФ фінансувала "вагнерівців"

Серед них - відверте визнання російським диктатором Володимиром Путіним того, що російська держава повністю фінансувала ПВК "Вагнер" на суму 1 млрд доларів.

Також РФ посилила співпрацю з країнами, що перебувають під санкціями ООН і внесені до чорного списку FATF - Іраном і Північною Кореєю.

Торгівля зброєю між цими країнами збільшується, що є прямим порушенням санкцій ООН і стандартів FATF. Росія також не змогла запобігти використанню своїх криптовалютних бірж для переказу коштів, пов'язаних із терористичними та злочинними організаціями.

РФ шантажує країни-члени FATF

У Мінфіні України заявили, що останніми місяцями Росія активізувала спроби шантажу країн-членів FATF з метою привернути їх на свій бік, порушуючи процеси і процедури, засновані на правилах FATF.

"Тактика шантажу варіюється від тиску на африканські країни з метою ратифікації статусу спостерігача Росії в Групі з протидії відмиванню брудних грошей у Східній та Південній Африці до залучення підтримки з боку Китаю та Саудівської Аравії, посилаючись на захист торговельних відносин, а також погроз внести зміни до ключових торговельних та оборонних угод з Індією, якщо вони не підтримають блокування подальших дій FATF", - заявили в Мінфіні.

Чорний список FATF

Нагадаємо, Україна з початку війни домагається, аби Міжнародна група з протидії відмиванню брудних грошей (FATF) внесла Росію до чорного списку.

Раніше повідомлялось, що Міжнародна група з протидії відмиванню брудних грошей (FATF) під час зустрічі 21-23 червня відмовилась внести Росію до чорного списку.

Нещодавно Егмонтська група підрозділів фінансової розвідки (Egmont Group) зупинила членство "Росфінмоніторингу", підрозділу фінансової розвідки (ПФР) Росії, в групі. Це відбулося на напередодні чергового пленарного засідання FATF, запланованого на наступний тиждень.