ua en ru

Чекають Туреччину? Угорщина знову відклала розгляд заявки Швеції в НАТО

Чекають Туреччину? Угорщина знову відклала розгляд заявки Швеції в НАТО Фото: Віктор Орбан, прем'єр-міністр Угорщини (facebook.com/orbanviktor)

Вчора, 24 жовтня, парламент Угорщини вкотре відхилив пропозицію провести голосування щодо заявки Швеції на вступ до НАТО.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на Associated Press.

Наразі Угорщина є головною перешкодою на шляху Стокгольма до НАТО після того, як президент Туреччини Реджеп Тайіп Ердоган подав до парламенту протокол про схвалення вступу країни.

Правляча партія "Фідес", яку очолює прем'єр-міністр Віктор Орбан, має абсолютну більшість в парламенті й з липня 2022 року продовжує гальмувати заявку Швеції, стверджуючи, що шведські політики нібито говорять "відверту брехню" про стан демократії в Угорщині.

Як відзначила угорський депутат Агнеса Вадай, наступний можливий час для голосування щодо ратифікації заявки буде під час наступної парламентської сесії, 6 листопада.

Очікують на Туреччину?

Угорські чиновники неодноразово стверджували про те, що їхня країна не буде останнім членом НАТО, який підтримає заявку Швеції. Втім, рух Анкари в цьому напрямку свідчить про те, що час для подальших затримок може закінчуватись.

"Угорщина завжди, здавалося, наслідувала приклад Туреччини, коли йшлося про розширення НАТО. Після численних затримок із ратифікацією заявки Фінляндії на вступ до НАТО парламент Угорщини швидко ухвалив цей захід у березні, одразу після того, як Ердоган заявив, що його уряд просуватиметься вперед у питанні ратифікації", - пояснює AP.

Минулого місяця Орбан заявив про те, що його країна "не поспішає" з ратифікацією заявки Швеції, а один з високопоставлених депутатів від "Фідес" стверджував про низьку ймовірність голосування в поточному році.

Низка опозиційних політиків в Угорщині переконані у тому, що Орбан слідує графіку Туреччини. Вони вважають, що партія прем'єра почне діяти тоді, коли голосування в турецькому парламенті стане неминучим.

В липні міністр закордонних справ Угорщини Петер Сіярто заявив, що перебуває в "тісному й постійному" контакті зі своїм турецьким колегою щодо питання членства Швеції.

"Якщо буде рух (у позиції Туреччини), то, звичайно, ми виконаємо свою обіцянку, що Угорщина не буде затримувати жодну країну у її вступі", - стверджував міністр.

Блокування вступу Швеції до НАТО

Включення Швеції до НАТО очікується вже майже півтора року. Раніше Стокгольм планував вступити до Альянсу разом із Фінляндією. Обидві країни переглянули політику "позаблоковості" після повномасштабного вторгнення Росії в Україну. Гельсінкі, зі свого боку, ще навесні завершив процес вступу, і справа залишається за Стокгольмом.

Туреччина стверджувала про те, що Швеція має зробити більше кроків, щоб придушити войовничу Робочу партію Курдистану, яку Євросоюз та США також вважають терористичним угрупованням. В Стокгольмі стверджують, що вже зробили все необхідне для вступу до Альянсу.

Вже 23 жовтня Ердоган підписав протокол про інтеграцію Швеції до НАТО для його розгляду в турецькому парламенті.