ua en ru

У Чехії знову судитимуть вчительку за виправдання злочинів армії РФ в Україні

У Чехії знову судитимуть вчительку за виправдання злочинів армії РФ в Україні Фото: Ілюстративне фото (Getty Images)

Апеляційний суд у Чехії скасував виправдувальний вирок вчительці Мартіні Беднаржовій, яка під час викладання ставила під сумнів військові злочини Росії в Україні.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на České noviny.

Суд відправив справу назад на подальше обговорення і перевірку того, чи не виконала чешка фактичну суть злочину заперечення геноциду. З початкової школи на Длоухе Лан жінку звільнили після минулорічного інциденту.

Голова сенату Празького муніципального суду Хана Халупкова сказала, що суд першої інстанції міг не розглянути всі аспекти справи. Вона нагадала, що згідно з європейською судовою практикою до вчителів можна ставитися суворіше з точки зору свободи слова та її обмежень.

"Учитель повинен мати вищий рівень відповідальності за те, що він говорить публічно, і особливо за те, що він говорить перед учнями", - зазначила вона.

Що говорила вчителька

Беднаржова торкнулася теми Росії та України на своєму уроці стилю на початку квітня 2022 року, через кілька тижнів після початку російського вторгнення.

Згідно з обвинувальним висновком, у восьмому класі вона намагалася виправдати воєнні злочини проти світу, кажучи, що "це пробачний спосіб впоратися із ситуацією з боку росіян". Також вона розповіла школярам, що в Києві нічого не відбувається.

Коли вони заперечили, що бачили палаюче місто в новинах чеського телебачення, вона сказала їм, що "громадське телебачення було упередженим". Також вона поширювала брехливі твердження про те, що з 2014 року українські військові на Донбасі нібито систематично знищували росіян. Деякі учні заперечували вчителю і записували її пояснення.

Суд першої інстанції її виправдав

Районний суд Праги виправдав жінку в червні цього року, заявивши, що вона не скоювала злочину. Тоді він заявив, що Беднаржову не можна судити за висловлену нею думку.

Він згадав гарантовану конституцією свободу слова, яка переважала над тим фактом, що обвинувачена обрала неналежні методи впливу на своїх учнів.

Однак, на думку апеляційної колегії, окружному суду доведеться взяти до уваги той факт, що відповідач вчинив діяння в якості вчителя початкових класів і зробив заяви на уроці обов'язкового предмета, який учні не могли покинути.

Суди в Чехії щодо осіб, які підтримують Росію

Правоохоронці Чехії закінчили розслідування щодо так званого "почесного консула ДНР" Нели Ліскової. Тепер справу буде передано до суду.

Також Муніципальний суд Праги засудив Алоїза Полака до 21 року в'язниці за участь у війні проти України на боці бойовиків "ДНР".

У червні повідомлялось, що житель Чехії намагався зірвати прапор України в місцевому музеї. Його засудили до умовного терміну, а також постановили видворити з Праги на рік.