ua en ru

Чехія стикається з труднощами при фінансуванні допомоги для України, - Euractiv

Чехія стикається з труднощами при фінансуванні допомоги для України, - Euractiv Фото: Ілюстративне фото (Getty Images)

Чехія продовжить приділяти пріоритетну увагу підтримці України в боротьбі з російською агресією, попри очевидні труднощі з консолідацією для цього фінансів.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на Euractiv.

"Уже на останнє збільшення внесків у червні Чехія насилу знайшла кошти, що призвело до скептицизму в чеських зовнішньополітичних колах щодо спроможності країни впоратися з масовим фінансуванням іноземних інструментів", - йдеться у матеріалі.

Уряд прем'єра Петра Фіали наразі захищає свій пакет консолідації перед громадськістю та опозицією, одночасно готуючи державний бюджет на 2024 рік. Жоден із цих фінансових заходів не був добре сприйнятий громадськістю.

У цій ситуації уряд також хоче продовжити фінансування військових поставок в Україну, що є не простим процесом.

Що планується робити

Для вирішення цієї проблеми МЗС Чехії готує матеріали для визначення цих варіантів. Тоді стане зрозуміліше, скільки Чехія зможе витратити на озброєння для України.

Європейський фонд миру, який фінансує постачання зброї для України, ймовірно, застане третє значне збільшення фінансування. Цього разу верховний представник Європейського союзу із закордонних справ і політики безпеки Жозеп Боррель хоче вкласти в нього 20 мільярдів євро.

Допомога Україні від Чехії

Нещодавно повідомлялось, що уряд Чехії розробляє спеціальну програму з добровільного повернення біженців до України.

Також Чехія готова допомогти Україні реалізувати кілька пунктів "формули миру", спрямованої на припинення війни з Росією.

Заступник міністра оборони Чехії Даніель Блажковець повідомив, що країна домовилася з Данією та Нідерландами, що за їхньої фінансової підтримки постачатиме чеську зброю в Україну. Йдеться про танки, гаубиці та ППО.