ua en ru

Чехія схвалила "заморозку" російських державних активів в країні

Чехія схвалила "заморозку" російських державних активів в країні Фото: міністр закордонних справ Чехії Ян Ліпавський (Віталій Носач, РБК-Україна)

Сьогодні, 15 листопада, уряд Чехії схвалив "заморозку" російської державної власності у країні.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на Novinky та заяву міністра закордонних справ Чехії Яна Ліпавського.

За словами міністра, уряд сьогодні схвалив "заморозку" російських державних активів у Чехії, яку він запропонував раніше.

"Фінансові рахунки будуть заблоковані, майно в кадастрі нерухомості також буде заблоковано, щоб його не можна було продати. У той момент, коли уряд прийняв рішення, управління фінансового аналізу зобов’язане діяти. Ми підготували цей захід у співпраці з офісом, тому для них це не нове питання", - розповів Ліпавський, якою буде подальша процедура.

За даними міністра, особи, які орендують будівлі, можуть залишитися там. Однак вони будуть зобов'язані надсилати гроші на рахунок, який підпадає під санкції, і вони можуть використовувати гроші для ремонту будівель, щоб зберегти майно.

"На цьому комерційна діяльність, з якої Росія фінансує вбивства українців, закінчується", - додав Ліпавський.

Міністр також заявив, що планує запропонувати аналогічні санкції іншим країнам Європейського Союзу.

"Якби це вдалося там реалізувати, це було б великим успіхом", - сказав він.

Конфіскація активів РФ

Україна разом з партнерами працює над створенням можливості конфіскувати заморожені російські активи, в тому числі, і державні, в країнах-союзниках. Ці кошти мають відправити на відновлення України. Наразі йде мова про майже 500 млн доларів.

Серед іншого, Bloomberg повідомляв, що в ЄС вивчають процедуру конфіскації 200 млрд євро заморожених активів російського центрального банку.

Реакція України

"Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба висловив вдячність Чехії та своєму колезі Яну Ліпавському за принципову позицію", - повідомили в Міністерстві закордонних справ України.

Кулеба також закликав усі країни, які досі не зробили цей крок, наслідувати приклад.

"Російські гроші мають іти на відновлення України, а не на фінансування вбивств і руйнувань", - наголосив міністр.

Допомога Україні від Чехії

Раніше повідомлялося, що Чехія готова допомогти Україні реалізувати кілька пунктів "формули миру", спрямованої на припинення війни із РФ.

Також нагадаємо, що у Міноборони Чехії наприкінці вересня заявили, що країна передасть Україні ліцензію на виробництво штурмових гвинтівок. Йдеться про модель - CZ BREN 2.

У середині жовтня в Чехії розповіли, що спільно з Данією найближчими місяцями поставлять Україні БМП, бойові танки, важке озброєння та іншу техніку як нового виробництва, так і зі складів чеських приватних компаній коштом уряду Данії.

Додамо, що днями Сенат Чехії продовжив дію мандата на військову підготовку українських солдатів до кінця 2024 року.

Термінові та важливі повідомлення про війну Росії проти України читайте на каналі РБК-Україна в Telegram.