ua en ru

Чехія просить продовжити виняток із санкцій проти РФ щодо сталі, - Politico

Чехія просить продовжити виняток із санкцій проти РФ щодо сталі, - Politico Архівне фото: Чехія просить продовжити виняток із санкцій проти РФ (Getty Images)

Чехія просить продовжити пільговий період для імпорту російської сталеливарної компанії "Новолипецький металургійний комбінат". Це необхідно для автомобілебудівної галузі Праги.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на Politico.

Автомобільний сектор є стрижнем економіки Чеської Республіки, на його частку припадає близько 10% національного ВВП - один із найвищих показників у світі.

У країні базуються великі виробники, такі як Škoda, чеська філія Hyundai Motor. Чехія є одним із провідних центрів автомобільного виробництва в Європі.

"Виробникам потрібна сталь, яка становить значну частину кузова і багатьох інших компонентів автомобіля. А "НЛМК" є найважливішим постачальником: майже весь плоский і сортовий прокат він виробляє в Росії, але майже чверть прокатних підприємств розташована в Європі, ближче до галузевих споживачів", - пише видання.

Чехія тепер просить продовжити один із цих перехідних періодів до 2028 року, щоб мати можливість продовжувати використовувати сталь "НЛМК", однієї з чотирьох найбільших сталеливарних компаній у Росії.

Санкції проти Росії

Європейський Союз вже схвалив 11 пакетів санкцій проти Російської Федерації. Під обмеження потрапили, наприклад, товари, які можна використовувати у виробництві зброї. Зокрема до санкцій внесли фізичні та юридичні особи, які відповідають за вторгнення в Україну і допомагають продовжувати війну.

Наразі ЄС планує узгодити 12-й пакет антиросійських санкцій, який включатиме нові списки персональних обмежень, а також експортні санкції, зокрема щодо алмазів.

Нещодавно Євросоюз спільно з Єврокомісією представили Раді ЄС свої пропозиції щодо 12-го пакета санкцій проти Росії.