ua en ru

У Бундестазі підтримали реформу про скорочення депутатів

У Бундестазі підтримали реформу про скорочення депутатів Фото: у Бундестазі підтримали реформу про скорочення депутатів (bundestag.de)

У п'ятницю, 17 березня, депутати Бундестагу після бурхливого обговорення проголосували за проект виборчої реформи. Таким чином кількість депутатів німецького парламенту скоротиться більш ніж на 100 осіб.

Про це пише РБК-Україна з посиланням на Spiegel.

За результатами останніх виборів, кількість депутатів Бундестагу становила 736 осіб. Згідно з новими правилами, Бундестаг може складатися максимум з 630 депутатів.

Велика кількість чиновників пов'язана з тим, що кожен німецький виборець має два голоси на парламентських виборах:

  • перший - за кандидата від його округу;
  • другий - за партійні списки в 16 землях Німеччини.

Результат голосування визначає пропорційне представництво партій у парламенті. Однак деякі партії отримують більше місць у голосуванні за округами, ніж за списками. Тому для підтримки правильного співвідношення партійних місць, отриманих у другому голосуванні, додаються додаткові депутати. Через це і зростала кількість депутатів Бундестагу.

При цьому опозиціонери вважають прийняту реформу досить спірною. Згідно з новими правилами може статись так, що якщо кандидат виграє прямий мандат в окрузі, але все одно не потрапляє до Бундестагу, оскільки партія переможця набрала менше ніж 5%.