ua en ru

За булінг дітей пропонують карати не лише у школах: що може змінитися

За булінг дітей пропонують карати не лише у школах: що може змінитися За булінг в Україні можуть почати штрафувати (фото: freepik.com)

На початку червня Верховна Рада схвалила у другому читанні проект закону №6393-д щодо запобігання насильству та унеможливлення жорстокого поводження з дітьми. Крім того, у парламенті було зареєстровано законопроект №9400 щодо запобігання та протидії насильству стосовно дітей.

РБК-Україна розповідає, що відомо про ці законопроекти та що зміниться після набуття ними чинності.

Основне про проекти законів

Проект закону №6393-д про внесення змін до деяких законів України щодо запобігання насильству та унеможливлення жорстокого поводження з дітьми було зареєстровано у Верховній Раді 9 червня 2023 року.

Ініціатором законопроекту виступила група народних депутатів, серед яких: Сергій Бабак, Наталія Піпа, Юлія Гришина, Іван Кириленко, Ольга Коваль, Роман Грищук, Володимир Воронов, Олена Лис, Ростислав Павленко та Сергій Колебошин.

Головним комітетом ВРУ з цього питання став комітет з питань освіти, науки та інновацій під керівництвом Сергія Бабака.

За булінг дітей пропонують карати не лише у школах: що може змінитися

Проект закону №6393-д (скріншот: itd.rada.gov.ua/billInfo)

6 червня 2024 року Верховна Рада розглянула цей законопроект у другому читанні та схвалила в цілому 279 голосами.

18 червня документ було направлено на підпис президента.

Водночас проект закону №9400 про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо запобігання та протидії насильству стосовно дітей було зареєстровано у парламенті 19 червня 2023 року.

Його ініціатором також виступила група народних депутатів: Наталія Піпа, Сергій Іонушас, В'ячеслав Медяник, Сергій Бабак, Олександр Бакумов, Ярослав Юрчишин, Інна Совсун та інші.

Головним комітетом ВРУ з цього питання став комітет з питань правоохоронної діяльності під керівництвом Сергія Іонушаса.

За булінг дітей пропонують карати не лише у школах: що може змінитися

Проект закону №9400 (скріншот: itd.rada.gov.ua/billInfo)

12 липня 2023 року було надано висновок комітету про включення документа до порядку денного ВРУ.

Що пропонують змінити законопроекти

Метою законопроекту №6393-д, згідно з пояснювальною запискою, є:

  • захист від булінгу (цькування) дітей та інших учасників колективів, де вони перебувають з метою навчання, тренування, творчості, оздоровлення, відпочинку, лікування тощо
  • удосконалення існуючих норм законодавства щодо протидії такому виду насильства як булінг (цькування), що найчастіше охоплюється поняттям жорстокого поводження з дитиною

Виходячи з цього, документ пропонує передбачити механізми унеможливлення жорстокого поводження з дитиною, в тому числі булінгу (цькування) у закладах освіти, фізичної культури та спорту, оздоровлення й відпочинку дітей, культури та інших колективах.

За словами нардепа від фракції "слуг народу" й заступника голови комітету ВРУ з питань освіти, науки та інновацій Сергія Колебошина, законопроект дає визначення булінгу (цькуванню) та відносить його до більш широкої категорії - "жорстоке поводження з дитиною", до якої також відносяться домашнє насильство й насильство за ознакою статі.

Встановлюються також:

  • чіткі обов'язки керівників і працівників відповідних закладів
  • алгоритм їхніх дій у випадку виявлення ознак будь-якого насильства над дитиною

"Стратегічною ціллю цього та всіх інших аналогічних законопроєктів і вже чинних законів є сформувати середовище, вільне від насильства та жорстокого поводження з дитиною", - наголосив нардеп.

Згідно з прикінцевими положеннями, цей закон набере чинності через три місяці з дня його опублікування (крім пункту 2 цього розділу, який набере чинності з дня, наступного за днем опублікування).

Секретар комітету парламенту з питань освіти, науки та інновацій Наталія Піпа уточнила, що законопроект №6393-д передбачає:

  • розширення сфери протидії булінгу на всі заклади, в яких діти бувають поза школою - табори, гуртки, спортивні секції, навіть лікарні
  • превенцію (випередження) булінгу, що тепер стане обов'язковою для всіх учасників груп і колективів (адже у булінгу часто винний не хтось один)
  • запуск в роботу програм підтримки для жертв булінгу та корекційних програм для кривдників (які має розробити Міністерство соціальної політики України)

Метою і завданнями законопроекту №9400 є протидія, попередження та захист від булінгу (цькування) дітей та інших учасників колективів, де вони перебувають з метою навчання, тренування, творчості, оздоровлення, відпочинку, лікування тощо.

Згідно з пояснювальною запискою, він пропонує:

  • розширити сферу адміністративної відповідальності за булінг (цькування) на інші колективи
  • передбачити адміністративну відповідальність за неповідомлення про випадки жорстокого поводження з дитиною, в тому числі булінгу (цькування), домашнього насильства, насильства за ознакою статі
  • передбачити можливість направлення судом особи, яка вчинила булінг (цькування), на проходження відповідної програми для таких осіб

Піпа зауважила, що документ передбачає, зокрема:

  • запровадження штрафів від 2000 до 4500 грн для дорослих булерів (16-18 років і старше), або батьків неповнолітніх кривдників
  • громадські роботи для дорослих булерів (16-18 років і старше), або батьків неповнолітніх кривдників
  • відсторонення від роботи посадових осіб (вчителів, тренерів, вихователів тощо)

"Той, хто мовчить, той теж є булером. Ми обурюємось, коли в Європі хтось мовчить, у світі мовчить, коли в Україні відбувається так. Але ж часто самі люди в суспільстві обирають таку роль. Нам здається насправді, що всі все знають, всі розуміють, що неприпустимо булити, інших ображати, але ж ці факти відбуваються, тому це важливо, і законопроект дає цю правову рамку", - пояснила нардеп.