ua en ru

Буданов підтвердив, що Starlink деякий час не працював біля Криму

Буданов підтвердив, що Starlink деякий час не працював біля Криму Фото: керівник Головного управління розвідки Міноборони Кирило Буданов (Віталій Носач, РБК-Україна)

Керівник Головного управління розвідки Міноборони Кирило Буданов підтвердив, що супутниковий інтернет Starlink певний час не працював біля Криму. Проте зараз "вся лінія фронту працює на них".

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на його заяву під час "Ялтинської європейської стратегії".

"Я не впевнений, що пан Ілон Маск оперував якимись міфічними кнопками і зупиняв рух якихось апаратів. Це моя особиста думка. Те, що системи Starlink не працювали певний час біля Криму, я можу це абсолютно підтвердити, тому що ми також застосовували певну техніку", - сказав він.

Буданов не розкривав подробиць, але зазначив, що військові "відразу зрозуміли, що просто там немає покриття".

При цьому керівник розвідки наголосив, що системи Starlink "відіграли дуже значну роль і відіграють її зараз". Наші військові продовжують використовувати антени, самі системи Starlink для звʼязку, передачі інформації від дронів, особливо у віддалених командних пунктах.

"Вони досить добре зарекомендували себе на фронті. Можна багато говорити, хороші вони чи погані, але є факти - абсолютно вся лінія фронту працює на них", - підкреслив Буданов.

Що цьому передувало

Нагадаємо, 7 вересня CNN опублікував уривок книги про Ілона Маска, в якому йшлося про зрив атаки на російський флот.

Мільярдер нібито таємно наказав відключити Starlink над Кримом, щоб не допустити удару по кораблях країни-агресора, який намагалася завдати Україна за допомогою безпілотників. Як уточнюється у книзі, він боявся, що такі дії призведуть до застосування ядерної зброї.

При цьому у розвідці наголошують, що заяви Ілона Маска потрібно ретельно перевірити.

Термінові та важливі повідомлення про війну Росії проти України читайте на каналі РБК-Україна в Telegram.