ua en ru

У Британії вперше можуть конфіскувати кошти російського мільярдера

У Британії вперше можуть конфіскувати кошти російського мільярдера Фото: російський мільярдер Петро Авен (wikipedia.org)

Британське агентство по боротьбі зі злочинністю (NCA) просить суд назавжди заарештувати 1,4 млн доларів російського олігарха Петра Авена.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на Міжнародну мережу журналістів-розслідувачів (OCCRP).

Як повідомляється, NCA звернулося до суду 1 травня з проханням конфіскувати 1,1 млн фунтів (1,4 млн доларів) у російського мільярдера Петра Авена.

Мільярдер потрапив під санкції ЄС 28 лютого 2022 року, а 15 березня його додали до санкційного списку Великої Британії, а його кошти були заморожені. Влада країни вважає, що Авен "брав участь у підтримці уряду Росії", який розв'язав війну в Україні.

Розпочате розслідування показало, що кошти Авена зберігали Стівен Гейтер, який діяв як його представник, і дружина бізнесмена Катерина Козіна.

Після двох років розслідування агентство звернулося до суду з клопотанням про конфіскацію більшої частини цих грошей, вважаючи, що платежі, які проводили Гейтер та Козіна, порушували британські санкції та робилися з метою їхнього обходу.

"Законодавство не дозволяє конфіскувати активи, що перебувають під санкціями, тільки тому, що під санкції потрапив їхній власник. Вилучення активів є доцільним лише в тому випадку, якщо вони пов'язані зі злочинною діяльністю", - заявив представник NCA Стюарт Гедлі.

Зазначається, що це перша спроба британської влади переслідувати кошти, які, як вона підозрює, використовувалися, порушуючи антиросійські санкції. І хоча 1,1 млн фунтів - "дрібниця для олігарха-мільярдера", своїми діями NCA подає "важливий сигнал, що санкції не можна порушувати безкарно".