ua en ru

З боку Білорусі залетіла "повітряна ціль", у Києві оголосили тривогу

З боку Білорусі залетіла "повітряна ціль", у Києві оголосили тривогу Ілюстративне зображення (Віталій Носач, РБК-Україна)

На півночі України, у тому ж числі й у Києві, оголосили повітряну тривогу. Попереджають про "повітряну ціль", яка перетнула державний кордон з території Білорусії.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на Telegram-канал Повітряних сил Збройних сил України (ЗСУ).

Станом на 14:36 повітряну тривогу оголошено у:

  • Києві;
  • Київській області;
  • Житомирській області;
  • Чернігівській області;
  • Сумській області.

З боку Білорусі залетіла "повітряна ціль", у Києві оголосили тривогу

Фото: карта повітряних тривог (alerts.in.ua)

Повітряні ціль з боку Білорусі

"Повітряна ціль (не швидкісна) на межі Київської та Житомирської областей, перетнула державний кордон з території Білорусії, курс південний", - пишуть Повітряні сили.

Тим часом моніторинговий канал "Біларускі Гаюн" стверджує про, згідно з попередніми даними, навчально-бойовий літак Як-130 Військово-повітряних сил Білорусі. Зазначається, що ціль перетнула білорусько-український кордон о 14:25.

Як-130

Як-130 - це навчально-бойовий літак, розроблений для підготовки пілотів та виконання бойових завдань. Створений компанією "МіГ", він вперше піднявся в повітря в 1996 році. Як-130 призначений для заміни старіших літаків, таких як Л-39, і має вдосконалену авіоніку, сучасні навігаційні системи та можливість виконання бойових завдань у різних умовах.

Літак може використовуватися як для навчання пілотів, так і для бойових місій, включаючи підтримку наземних військ. Завдяки своїй конструкції та електроніці, Як-130 також здатний виконувати роль літака-демонстратора для випробувань нових технологій та озброєнь.

Масовані обстріли з боку Росії

З початку повномасштабного вторгнення російські військові регулярно здійснюють масовані обстріли української території. Від початку цього року ворог уже провів дев’ять великих атак на енергетичну інфраструктуру України.

Зокрема, практично кожної ночі росіяни використовують дрони "Шахед". Наприклад, у ніч на 24 вересня терористи запустили ракету "Іскандер", дві Х-59/69, одну невстановленого типу й 81 БпЛА.

У результаті протиповітряної боротьби було знищено 66 із цих безпілотників.