ua en ru

Блінкен з главою МЗС Британії прибули до України: перші подробиці візиту

Блінкен з главою МЗС Британії прибули до України: перші подробиці візиту Фото: глава МЗС Британії Девід Леммі і держсекретар США Ентоні Блінкен (Getty Images)

Держсекретар США Ентоні Блінкен прибув до Києва з міністром закордонних справ Великобританії Девідом Леммі. Це перша подібна спільна поїздка глав дипломатичних відомств за останні роки.

Детальніше про візит Блінкена та Леммі до Києва та його мету - в матеріалі РБК-Україна нижче.

(15:19). Леммі в Києві зробив заяву

"Я сьогодні в Києві з держсекретарем США Ентоні Блінкеном, щоб підтвердити нашу єдину та залізну підтримку України. Ми повинні протистояти імперіалізму Володимира Путіна. Від цього залежить наша колективна безпека", - написав він на своїй сторінці в соцмережі Х.

(14:56). Прем'єр України Денис Шмигаль і глава МЗС Девід Леммі зустрілися

Шмигаль подякував за новий пакет військової підтримки, минулого тижня Британія оголосила про надання ракет для протиповітряної оборони на суму 162 млн фунтів. Велика Британія також продовжить надавати військову підтримку в розмірі 3 млрд фунтів на рік стільки, скільки буде потрібно.

"Наголосив, що ми очікуємо на дозвіл Великої Британії завдавати удари далекобійною зброєю по військових цілях на території нашого ворога. Окремо проговорили забезпечення України системами ППО", - розповів Шмигаль.

Сторони також обговорили ситуацію в українській енергетиці й те, як партнери можуть допомогти в цьому напрямку.

"Завдяки підтримці партнерів ми відновлюємо знищене Росією та розбудовуємо децентралізовану генерацію. Британія допомагатиме в цьому напрямку. Акцентував увагу на 50 млрд доларів прибутків від заморожених російських активів, які G7 передасть Україні. Розраховуємо отримати кошти до кінця цього року", - додав Шмигаль.

(12:02). Першими про прибуття повідомили іноземні видання The New York Times, AFP та Associated Press. Журналісти також оприлюднили відповідні фото та відео.

Посадовці прибули до столичного залізничного вокзалу потягом з Польщі.

На кадрах також можна помітити колишнього головкома Валерія Залужного, який зараз є послом України в Британії.

Фото: у Києві зустрічають Блінкена та Леммі (Getty Images)

Репортер телеканалу CBS Олівія Газіс також оприлюднила відео, як двох посадовців зустрічають на київському возкалі.

Білий дім та Держдеп розкрили цілі візиту

Блінкен під час візиту до Києва планує ознайомитися із ситуацією на полі бою та обговорити потреби України впродовж найближчих тижнів та місяців з огляду на наближення зими, розповів напередодні під час онлайн-брифінгу радник Білого дому Джон Кірбі.

За словами його словами, глава американської дипломатії "підтвердить підтримку США зусиль України, спрямованих на її захист та відвоювання території, захопленої РФ".

Також він повідомив, що в Києві відбудеться розмова щодо просування мирних пропозицій президента Володимира Зеленського.

"Безумовно, завершення (війни - ред.) шляхом переговорів - це найбільш вірогідний результат у цьому випадку. Але коли це станеться, а також за яких умов і обставин - це вирішуватиме президент Зеленський", - додав Кірбі.

Також очікується, що Блінкен та Леммі зустрінуться з високопосадовцями українського уряду.

Обмеження на використання ЗСУ зброї вглиб РФ знімуть?

Нагадаємо, що напередодні глави зовнішньополітичних відомств США та Великобританії анонсували свій візит до Києва під час спільної прес-конференції у Лондоні. У вівторок, 10 вересня Блінкен заявив, що їх поїздка відбудеться у "критичний для України час".

Зокрема він підтвердив поставки Іраном ракет малої дальності Москві, які російський диктатор Володимир Путін "ймовірно, застосує протягом декількох тижнів в Україні" та пообіцяв санкції проти Тегерану за те, що він знехтував попередженнями про відправлення ракет РФ. Ідеться і про обмеження щодо державної авіакомпанії Iran Air.

Паралельно цьому з'явилися повідомлення, що Блінкен у Києві може оголосити про надання дозволу Україні бити по РФ західною далекобійною зброєю. Сам держсекретар США заявив, що американський президент Джо Байден "не виключає", що ЗСУ дозволять запускати ракети вглиб російської території.