ua en ru

Більш ніж чверть українців володіють криптою: результати дослідження

Більш ніж чверть українців володіють криптою: результати дослідження Фото: більш ніж чверть українців володіють криптою (прес-служба WhiteBIT)

WhiteBIT, одна з найбільших європейських криптобірж, провела дослідження щодо ставлення населення України до криптовалют разом з Gradus Research. За його результатами, 26% українців серед опитаних мешканців міст з населенням понад 100 000 стверджують, що володіють криптовалютами.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на прес-службу компанії.

Ця цифра — більше ніж чверть опитуваних, показує значний рівень сприйняття криптовалюти й ставить Україну та її населення на крок ближче до mass adoption, або масового впровадження технології блокчейн та криптовалют у повсякденне життя.

Більш ніж чверть українців володіють криптою: результати дослідження

Серед причин, чому вони користуються криптовалютою, українці вказують її популярність та актуальність (47%), інвестиційні можливості (40%) та потенційно високий дохід (38%). Не менш популярними є такі фактори як захист від інфляції, відкритість, доступність та анонімність.

Більш ніж чверть українців володіють криптою: результати дослідження

Що ж відбувається з тими, хто ще не користується криптовалютою та не володіє нею? Як видно з дослідження, 50% опитаних зацікавлені у тому, щоб почати користуватися цифровими активами, а 37% — не зацікавлені. Таким чином, ми бачимо, що більшість тих, хто ще не володіє криптовалютою, у майбутньому розглядає можливості її придбання, що відкриває нові горизонти розвитку індустрії в Україні.

Більш ніж чверть українців володіють криптою: результати дослідження

Основною причиною не користуватися криптовалютою респонденти називають брак знань та розуміння (64%). Але цьому можна дати раду, адже WhiteBIT разом з Мінцифрою запустили у 2022 році програму «Криптограмотність і блокчейн», що доступна на платформі Дія.Освіта. Вона налічує понад 100 годин фундаментальної інформації про блокчейн, криптовалюти та технології Web3. WhiteBIT розробила блок із завданнями, виконуючи які можна розібратися з функціоналом бірж та обмінних операцій, самостійно дослідити стартапи та криптопроєкти, навчитися оперувати протоколами DeFi та лаунчпадами.

"Криптовалюти дуже швидко інтегруються в усі звичні сфери людського життя і відіграватимуть в них ключову роль. Саме тому розбиратися, вивчати та опановувати технології блокчейн потрібно вже сьогодні. Це дасть можливість окремій людині чи цілим напрямам бізнесу в майбутньому не втратити свої позиції, не пасти задніх та не випасти із загальносвітових економічних процесів" - вважає засновник і СЕО WhiteBIT, Володимир Носов.

Також експерти WhiteBIT з професорами Києво-Могилянської академії запустили першу в Східній Європі магістерську сертифікатну програму "Блокчейн-технології" для студентів магістратури факультету інформатики НаУКМА, спрямовану на здобуття знань та навичок у сфері блокчейн.

Якщо говорити про переконання щодо криптовалют, то 53% респондентів згодні з твердженням, що криптовалюта — це майбутнє грошей, їх новий вид чи нова фінансова система. А 74% українців вірять, що на криптовалюті можна заробити. Такі оптимістичні твердження відображають загальне сприйняття ідеї криптовалют та готують підґрунтя для подальшого розвитку цієї галузі.

Більш ніж чверть українців володіють криптою: результати дослідження

Результати дослідження підтверджують, що криптовалюти мають великий потенціал у сучасній Україні. Значна кількість людей вірить у них і активно користується, бачачи можливості заробітку на цифрових інвестиціях. Що більш цікаво, більшість людей, які ще не користуються цифровими активами, проявляють зацікавленість у них. Своєю чергою, це вказує на перспективи розвитку ринку криптовалют в Україні.

WhiteBIT — одна з найбільших європейських централізованих криптобірж родом з України, заснована у 2018 році. На біржі представлено понад 520+ торгових пар, 270+ активів та 10 державних валют. Компанія співпрацює з Національним університетом "Києво-Могилянська академія", МЗС України, є партнером Національної збірної команди України з футболу, футбольних клубів "Барселона" та "Трабзонспор", Lifecell та кіберспортивної платформи FACEIT. Мета WhiteBIT — масове впровадження технології блокчейн в Україні та світі.