ua en ru

Білий дім може послабити санкції проти РФ в обмін на визволення Гершковича та Уїлана, - CNN

Білий дім може послабити санкції проти РФ в обмін на визволення Гершковича та Уїлана, - CNN Фото: Білий дім може послабити санкції проти РФ в обмін на визволення Гершковича та Уїлана (Getty Images)

Білий дім шукає пропозиції, які могли б переконати Росію звільнити двох несправедливо затриманих американців - журналіста WSJ Евана Гершковича і Пола Вілана.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на CNN.

За словами нинішніх і колишніх американських чиновників, наразі в США немає високопоставлених російських шпигунів, що змушує Білий дім звертатися по допомогу до союзників.

Адміністрація Байдена закидає широку мережу, звертаючись до країн-союзників, у яких утримують російських шпигунів, щоб з'ясувати, чи готові вони піти на обмін у межах більшого пакету з обміну ув'язненими. Але, за словами офіційних осіб, американські чиновники також опитують союзників, у яких немає росіян в ув'язненні, у пошуках ідей про те, що може спонукати Москву звільнити американських в'язнів.

Білий дім також вивчає можливість послаблення санкцій.

Мета полягає в тому, щоб повернути додому Вілана і Гершковича в рамках однієї угоди. Адміністрація Байдена хоче побачити, які креативні пропозиції можуть підігріти інтерес Росії.

Роз'яснювальна робота американських чиновників поширюється на деякі країни, які нещодавно заарештували ймовірних російських шпигунів, включно з Бразилією, Норвегією та Німеччиною, а також на одну з країн колишнього радянського блоку, щоб обговорити можливість їхнього включення в потенційний обмін ув'язненими. У Німеччині перебуває під вартою колишній полковник російського внутрішнього шпигунського агентства Вадим Красиков. Він очолює список ув'язнених, яких Росія хоче повернути.

Нагадаємо, наприкінці березня Гершковича було затримано в Єкатеринбурзі і звинувачено в нібито "шпигунстві". Держдеп США оголосив Гершковича "неправомірно затриманим" Росією.

Bloomberg повідомляло, що російський диктатор Володимир Путін особисто схвалив арешт Гершковича.

Термінові та важливі повідомлення про війну Росії проти України читайте на каналі РБК-Україна в Telegram.