ua en ru

Балістика, крилаті ракети, "Кинджали": що наразі відомо про наслідки ранкової атаки по Україні

Балістика, крилаті ракети, "Кинджали": що наразі відомо про наслідки ранкової атаки по Україні Фото: РФ масовано атакує Україну ракетами (Віталій Носач, РБК-Україна)

Російські війська сьогодні, 8 липня здійснили масовану комбіновану атаку по Україні із застосуванням ракет різного типу. Ціль ворога - цивільна інфраструктура. Вже відомо про перші наслідки, зокрема у Києві спалахнули пожежі, є постраждалі.

Що відомо про масовану атаку на цю мить - в матеріалі РБК-Україна.

Головне станом на 13:30

  • РФ випустила по Україні понад 40 різних ракет. Під ударом опинилися Київ, Дніпро, Кривий Ріг, Словʼянськ, Краматорськ. Обстріл вівся по цивільних, РФ била по інфраструктурі.
  • Київ. Падіння уламків в Солом’янському, Дніпровському, Дарницькому, Святошинському, Деснянському, Шевченківському та Голосіївському р-ні. Зруйновано корпус дитячої лікарні "Охматдит" і повністю один із під'їздів будинку в іншому р-ні, там розбирають завали. Повністю зруйновані або пошкоджені три трансформаторних підстанції ДТЕК. Десятки загиблих постраждалих (пізніше стало відомо про смерть ще двох людей у лікарні).
  • Дніпро. Пошкоджені багатоповерхівка, підприємство та СТО. 1 загиблий 6 потерпілих.
  • Кривий Ріг. Є кілька влучань. Зокрема по адмінбудівлі адміністративній будівлі промислового підприємства.10 загиблих, 41 поранений.
  • ​​Покровськ. Зруйноване промислове підприємство. 3 загиблих.
  • Загалом відомо про 21 загиблих та 68 потерпілих по Україні.

Чим атакували росіяни

За інформацією моніторингових пабліків та Повітряних сил ЗСУ, окупанти застосовують різний спектр озброєння. Повідомляється, що були пуски крилатих ракет з бомбардувальників Ту-95, залучена балістика, а також був пуск ракет "Кинджал" та "Калібрів". В мережі писали про додатково виліт групи літаків Ту-22М3 та загрозу пусків ракет типу Х-22.

Де пролунали вибухи

Спочатку повідомлялося про звуки вибухів у Кривому Розі. Там попереджали про загрозу балістики. Також згодом вибухи чули й в Кропивницькому районі Кіровоградської області.

Пізніше серія вибухів пролунала у Києві. Гучно було і в Дніпрі.

Працює ППО

Про роботу сил протиповітряної оборони відомо в Києві та області.

"Жителі Київщини! Ракетна атака! У регіоні працюють сили ППО. Дотримуйтеся інформаційної тиші. Закликаємо не знімати та не викладати в мережу роботу наших захисників! Залишайтеся в укриттях до відбою повітряної тривоги", - йдеться в заяві Київської ОВА.

Пізніше про вибухи стало відомо в Києві. Мер міста Віталій Кличко повідомив, що у передмість працюють сили ППО.

Про наслідки

Київ

Під час вибухів у столиці люди ховаються в метро та переходах.

Кличко розповів про виклик медиків у Соломʼянський район. Наразі бригада прямує на місце.

Пізніше в КМВА проінформували, що внаслідок ракетного удару по Києву зафіксовано падіння уламків в Солом’янському, Дніпровському та Голосіївському районах. Попередньо, є займання. Інформація щодо руйнувань та потерпілих уточнюється.

Інформація по районах:

  • в Солом’янському районі є пошкодження офісної будівлі;
  • в Голосіївському - уламки впали біля житлового будинку;
  • в Дніпровському палають уламки в житловій забудові.
  • в Дарницькому районі пошкоджено приватний будинок;
  • в Деснянському районі займання будинку.

На даний момент відомо про трьох постраждалих. Одного з них госпіталізували. Двом - надали допомогу на місці. Влада перевіряє інформацію про одного загиблого.

Кличко також пише про влучання в одне з приміщень дитячого медичного закладу. "Суспільне" повідомляє, що йдеться про дитячу лікарню "Охматдит". Це пізніше підтвердили і в КМВА. За словами міністра охорони здоров'я Віктора Ляшка, удар припав на корпус, де діти отримували гемодіаліз. Пошкоджено реанімаційні, операційні, онкологічне відділення.

Пізніше стало відомо про руйнування житлового будинку на Сирці, де повністю знищений один підʼїзд. Кілька - сильно пошкоджені. Зараз з-під завалів рятувальники намагаються дістати людей. Інших мешканців евакуювали. Пошкоджений будинок і навпроти.

До того ж у столиці через атаку зруйновані або пошкоджені 3 трансформаторних підстанції у Голосіївському та Шевченківському районах. Є знеструмлені будинки. Більшість обіцяють під’єднати до мереж за резервними схемами.

Станом на зараз у столиці 10 загиблих та 35 постраждалих внаслідок першого денного обстрілу. Але цифри постійно змінюються. До того ж окупанти завдали повторного удару по місту через що частково зруйновано будівлю медзакладу. Там, попередньо, 4 загиблих, ще 3 травмованих.

Кривий Ріг

Голова Ради оборони Кривого Рогу Олександр Вілкул написав у соцмережах, що
інформація про наслідки буде після відбою повітряної тривоги.

"Нічого не викладаємо в інтернет, не треба коригувати ворога. Ще пуски ракет у наш бік, перебуваємо в укриттях", - додав Вілкул.

Пізніше він сповістив, що в Кривому Розі вже 10 загиблих, 31 поранений. Всі постраждалі перебувають в лікарні, з них 10 тяжких.

Є влучання по адміністративній будівлі промислового підприємства. Триває ліквідація наслідків.

У Кривому Розі російська ракета влучила в адміністративну будівлю Північного ГЗК групи "Метінвест", пишуть в соцмережах.

Станом на цей час відомо про 10 загиблих людей і 42 поранених.

Дніпро

В Дніпрі росіяни поцілили у житловий будинок та СТО. Про це повідомив міський голова Борис Філатов. Подробиці щодо наслідків цієї атаки він попросив почекати від ОВА. В місті 6 поранених та 1 загиблий.

Покровськ

У Покровську російська армія завдала ракетного удару по території приватного підприємства, загинули троє громадян. Крім того, множинні різані рани та осколкові поранення дістали 24-річний чоловік та жінка 36 років.

Реакція ОП та омбудсмена

Керівник ОП Андрій Єрмак у своєму Telegram-каналі пише, що обстріл по України росіяни вели в той час, коли на вулицях було найбільше людей.

"Навіжені російські терористи...Цей обстріл вівся по цивільних, били по інфраструктурі, весь світ має побачити сьогодні наслідки терору, відповіддю на який може бути тільки сила...Вони цілеспрямовано били по дітях сьогодні....Дитяча лікарня, цілеспрямований удар росіян", - зазначив Єрмак.

Омбудсмен Дмитро Лубінець своєю чергою також повідомив, що чимало цивільних об'єктів зазнали пошкоджень, зокрема дитяча лікарня.

"Це черговий акт тероризму! Щодо цього офіційно звернувся до міжнародних партнерів. Вони мають розуміти підступність і жорстокість РФ!!!" - зауважив Лубінець.

РФ запустила по Україні 40 ракет, - Зеленський

На атаку вже відреагував президент Володимир Зеленський. За його словами, російські терористи знову масовано атакували ракетами Україну. Йдеться про різні міста: Київ, Дніпро, Кривий Ріг, Словʼянськ, Краматорськ.

"Понад 40 ракет різних типів. Пошкоджені житлові будинки, інфраструктура та дитяча лікарня. Усі служби задіяні, щоб врятувати якнайбільше людей. І весь світ має задіяти всю свою рішучість, щоб нарешті покласти край російським ударам. Вбивства - це те, що несе Путін. Тільки разом ми можемо принести справжній мир та безпеку", - написав Зеленський.

Фото: наслідки удару по лікарні "Охматдит" у Києві (t.me/V_Zelenskiу)