ua en ru

В Австрії правляча партія звинуватила ультраправих у сприянні шпигунству на користь РФ

В Австрії правляча партія звинуватила ультраправих у сприянні шпигунству на користь РФ Фото: Російський диктатор Володимир Путін (getty images)

Правляча в Австрії партія Зелених звинуватила ультраправу Партію свободи у пособництві російському шпигунству на тлі скандалу з екскерівником збанкрутілої німецької платіжної компанії Wirecard.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на Reuters.

З'являється все більше доказів того, що колишній керівник Wirecard в Австрії Ян Марсалек організував шпигунську діяльність Росії у своїй рідній країні та керував подвійними агентами у внутрішній розвідувальній службі.

Арешт минулого тижня колишнього агента внутрішньої розвідки Егісто Отта породив нові викриття, що спонукали обидві правлячі партії звинуватити лідера Партії свободи Герберта Кікла, міністра внутрішніх справ з 2017 по 2019 рік, у збоях в апараті безпеки.

"У нас є потенційна можливість проникнення російських агентів до наших спецслужб. Це дуже, дуже серйозно, і Партія свободи і... Кікл безпосередньо пов'язані з цим", - заявила журналістам лідер Зелених Зігрід Маурер.

Її партія звинуватила Партію свободи у тому, що вона діє як "продовження руки Росії" в Австрії.

Партія свободи зайняла проросійську позицію, виступаючи проти санкцій ЄС, запроваджених проти Москви через її вторгнення в Україну.

Щотижнева газета Falter опублікувала витяги з документа про арешт колишнього агента внутрішньої розвідки Егісто Отта. У ньому йдеться про те, що Отт підозрюється в отриманні під помилковим приводом віденської адреси болгарського журналіста-розслідувача Христо Грозєва.

Суть розслідування