ua en ru

Анулювали візи та неодноразово допитували. Китай поскандалив із РФ через туристів

Анулювали візи та неодноразово допитували. Китай поскандалив із РФ через туристів Фото: Китай поскандалив із РФ через туристів (Getty Images)

Китай поскандалив із Росією через відмову у в'їзді в країну кільком китайським громадянам.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на Bloomberg.

"Жорстокі та надмірні дії російських правоохоронних органів у цьому інциденті серйозно порушили законні права та інтереси китайських громадян", - йдеться в повідомленні посольства Китаю в Москві.

У дипломатичному представництві заявили, що 29 липня під час спроби перетнути російсько-казахстанський кордон п'ятеро його громадян були "неодноразово допитані протягом чотирьох годин" на контрольно-пропускному пункті. У в'їзді їм було відмовлено, а туристичні візи анульовано.

Рідкісна критика різко контрастує з дружбою "без кордонів", проголошеною главою КНР Сі Цзіньпіном і російським диктатором Володимиром Путіним минулого року.

Посольство заявило, що після вивчення відеозапису, наданого учасниками інциденту, воно звернулося до МЗС Росії, Федеральної служби безпеки і Федеральної прикордонної служби.

Зв'язки Китаю і Росії

Китай став тісніше підтримувати зв'язки з РФ після початку повномасштабного вторгнення в Україну. Зокрема, Пекін відмовився приєднатися до санкцій, введених США проти Кремля.

Пекін і Москва поділяють взаємний інтерес у тому, щоб кинути виклик домінуванню США у світовому порядку, адже їхні відносини з демократичними країнами стають дедалі напруженішими.

Зазначимо, що Сполучені Штати неодноразово застерігали Китай від надання РФ допомоги у війні проти України або сприяння в ухиленні від санкцій.

До того ж Китай має вплив на РФ. Зокрема лідер Китаю Сі Цзіньпін особисто застеріг російського диктатора Володимира Путіна від ядерного удару по Україні.

Термінові та важливі повідомлення про війну Росії проти України читайте на каналі РБК-Україна в Telegram.