ua en ru

Адаптація до школи. Як допомогти дитині почати навчальний рік без стресу

Адаптація до школи. Як допомогти дитині почати навчальний рік без стресу Фото: Навчання у школі (freepik.com)

Початок навчання в школі – це важливий етап у житті кожної дитини, і він часто супроводжується хвилюванням як у дітей, так і у їхніх батьків.

РБК-Україна дізналося у дитячого психолога Ольги Крамаревич, що робити, аби цей період пройшов максимально легко і безболісно.

За словами психолога, важливо підготувати дитину до шкільного життя заздалегідь. Кілька рекомендацій допоможуть вам у цьому.

Формування позитивного ставлення до школи

Один з ключових аспектів адаптації дитини до школи – це внутрішнє ставлення дитини до нового етапу життя.

"Дуже важливо, щоб батьки транслювали впевненість у тому, що все буде добре, і не залякували дитину можливими труднощами. Навпаки, варто підкреслити, що школа – це цікаве місце, де вона зможе знайти нових друзів, дізнатися багато цікавого та досягати успіхів", – говорить Крамаревич.

Розвиток комунікативних навичок

Уміння дитини спілкуватися з однолітками та дорослими значно спрощує процес адаптації до шкільного середовища.

"Навчіть дитину, як знайомитися з іншими дітьми, вирішувати конфлікти, ділитися іграшками та пропонувати гру", – зазначає психологиня.

Важливо, щоб дитина розуміла, що вчитель – це людина, яку потрібно слухати, і до якої можна звернутися за допомогою.

Підтримка та безумовна любов

Ольга Крамаревич розповіла, що під час адаптації до школи дитина може стикатися з різними емоційними та психологічними труднощами. У такі моменти дуже важливо, щоб батьки виявляли розуміння, підтримку і не засуджували дитину. Це допоможе їй відчувати себе в безпеці, що сприятиме внутрішньому комфорту та швидшій адаптації.

Дотримання режиму дня

Підготовка до школи включає не тільки психологічний аспект, але й фізичну підготовку організму дитини.

"Ще до початку навчального року почніть дотримуватися шкільного режиму дня – раніше лягайте спати, прокидайтеся в той час, коли дитина буде прокидатися під час навчання. Це допоможе організму звикнути до нового графіка, що зменшить стрес у перші тижні навчання", – рекомендує психологиня.

Знайомство з новим середовищем

Перед початком навчального року варто познайомити дитину зі школою: покажіть їй приміщення, де вона буде навчатися, шкільний майданчик, клас, коридори, їдальню. Якщо є можливість, організуйте невелику екскурсію по школі, щоб дитина відчула себе більш впевнено і розуміла, що на неї чекає. Якщо навчання відбуватиметься онлайн, покажіть їй платформу, на якій проходитимуть уроки, і проведіть пробний урок.

Підтримка успіхів дитини

Кожна дитина розвивається у своєму власному темпі, тому важливо підтримувати навіть найменші її досягнення.

"Хваліть дитину за старання, терпіння, наполегливість і допитливість. Ніколи не порівнюйте її з іншими дітьми – слідкуйте за її власними успіхами і підкреслюйте їх", – каже експерт.