ua en ru

Тім Волз

Досьє

 

Тім Волз – американський політик, губернатор штату Міннесота та кандидат у віцепрезиденти США від Демократичної партії на виборах 2024.

Хто такий Тім Волз

Тімоті Джеймс Волз народився у 1964 році у Небрасці. Разом із батьками та трьома братами й сестрами жив у маленькому містечку у сільскій місцевості. У юні роки працював на сімейній фермі.

У 17 років вступив до лав Національної гвардії. Присвятив службі 24 роки, був старшим солдатом 125-му полку польової артилерії, входив до підрозділів швидкого реагування на стихійні лиха, служив у Європейських силах безпеки США в Італії в рамках операції Enduring Freedom. Вийшов у відставку у 2005-му у званні старшого сержанта. 

Отримав диплом бакалавра суспільних наук державного коледжу Чадром, а згодом здобув ступінь магістра наук у галузі експериментальної освіти в Університеті Міннесоти.

Тім Волз рік працював учителем середньої школи в Китаї за програмою WorldTeach, після повернення продовжив кар'єру викладача у школах Небраски, а потім Міннесоти.

Викладав географію у школі Mankato West, та тренував команду з американського футболу. Разом із дружиною керував туристичною компанією, яка організовувала поїздки учнів старших класів до Китаю.

Від члена Конгресу до губернатора Міннесоти

З 2006-го протягом наступних 12 років Тім Волз, як представник Демократичної партії, був членом Палати представників Конгресу США від штату Міннесота. Працював у комітетах зі справ ветеранів, з питань сільського господарства, транспорту та інфраструктури, збройних сил. Також був членом виконавчої комісії Конгресу з питань Китаю. 

Голосував за законопроєкт про доступне лікування, законопроєкт про підвищення мінімальної заробітної плати, а також підтримав невдалу спробу обмежити викиди вуглецю. 

У 2018 році Тім Волз переміг у виборах на посаду губернатора Міннесоти, та був переобраний у 2022-му. Серед його досягнень: надання безкоштовного харчування в школах та розширення оплачуваних відпусток, захист права на аборти, ініціативи щодо зниження податків.

Опоненти з Республіканської партії найбільше піддавали критиці його дії як губернатора під час масових заворушень на тлі вбивства поліцейським темношкірого американця Джорджа Флойда в Міннеаполісі.

Кандидат у віцепрезиденти на виборах США 2024

Кандидатка на посаду голови Білого дома на президентських виборах 2024 Камала Гарріс оголосила Тіма Волза своїм претендентом у віцепрезиденти.

Західні медіа та експерти вважають, що кандидатура губернатора Міннесоти дозволить Гарріс отримати більше підтримки у "синіх" штатах. Також вона підтримує ті ж ініціативи, що просував Волз у своїй роботі, зокрема, щодо захисту прав на аборт, оплачувані відпустки, податкові пільги на дітей та безпеку використання зброї.  

Головним опонентом Уолза на посаду віцепрезидента Штатів є Джей Ді Венс, чию кандидатуру затвердив республіканець Дональд Трамп. Уолз і Венс провели дебати, які вийшли доволі цивілізованими.

У разі обрання Камали Гарріс президентом США на виборах 5 листопада 2024 Тім Уолз разом із нею складе присягу віцепрезидента під час церемонії інавгурації у січні 2025.