ua en ru
РБК-Україна» Досьє політиків» Євгеній Ігнатенко

Євгеній Ігнатенко

Досьє

Євгеній Ігнатенко

Євгеній Ігнатенко

Ігнатенко Євгеній Олександрович (народився 17 червня 1984 року у Миколаєві, Миколаївська область, Україна) – український підприємець у сфері транспорту, політичний та громадський діяч. Займав керівну посаду в одній з найбільших аграрних компаній України "Нібулон", пізніше – у компанії "Грейн-Трансшипмент", одному з провідних перевізників вантажів Півдня України.

Депутат Миколаївської обласної ради восьмого скликання від партії "Слуга народу". Радник голови Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими Південного регіону.

Життєпис

Дитинство провів у Миколаєві. Закінчив школу №31, відому як Миколаївська морехідна школа.

Після школи вступив до Херсонського морського фахового коледжу рибної промисловості на спеціальність "судноводій". Згодом вступив до Київської державної академії водного транспорту ім. Петра Сагайдачного на ту ж спеціальність.

З 2004 року почав працювати на суднах закордонного плавання литовської компанії "Балт-Атланта" на посаді матроса. За чотири роки роботи в компанії став другим помічником капітана. У 2008 році почав працювати у німецькій компанії H.P. Wegener Bereederungs GmbH, і вже у 2012 році, у віці 24 років став старшим помічником капітана.

Карʼєра судноводія продовжилася у 2012 році в Миколаєві, де Євгеній приєднався до одного із лідерів українського аграрного ринку – компанії "Нібулон" - на посаду капітана буксира. Вже незабаром, у 2014 році, він став директором судноплавної компанії "Нібулон". Карʼєрний шлях продовжився у 2017 році в компанії "Грейн-Трансшипмент", яка займається торгівельно-закупівельною діяльністю, перевозить вантажі водним та автомобільним транспортом. Тоді Ігнатенко став комерційним директором підприємства.

У квітні 2022 року, підприємець вступив до лав ЗСУ, до 59-тої окремої мотопіхотної бригади імені Якова Гандзюка. В її складі у званні головного сержанта Євгеній брав участь у бойових діях на Півдні України: у звільненні Миколаївської та Херсонської областей і міста Херсона. Пізніше його перевели на інший напрямок – Схід України.

Сімʼя

Вибір спеціальності "судноводій" Євгеній зробив завдяки батьку – Ігнатенку Олександру Володимировичу, який працював кухарем на суднах. Тому потяг до моря в підприємця був від самого дитинства.

У дитинстві Євгеній наполовину осиротів – його матір Грицаюк Галина Василівна померла у 1991 році, коли хлопцю було 7 років.

У 2007 році Євгеній одружився, виховує 8-річного сина.

Бізнес

У 2014 році Євгеній очолив судноплавну компанію "Нібулон". За його керівництва флот компанії став лідером з перевезень річками України, а протягом трьох років побудував 12 суден – 5 унікальних буксирів та 7 вантажних барж. Під керівництвом Ігнатенка збудували найбільший та технологічно сучасний плавучий перевантажувальний кран у Чорноморському та Середземноморському басейнах – "Святий Миколай". Його збудували в Румунії, звідки підприємець самостійно переправив кран до Миколаєва. Під час роботи в "Нібулоні" Євгеній став першим морським капітаном компанії, який почав працювати на внутрішніх водних шляхах України.

Протягом трьох років компанія запровадила масштабний проєкт з відновлення миколаївського суднобудування і судноплавства та встановила власний рекорд – збільшила кількість перевезених вантажів річкою Південний Буг на 100% завдяки проведенню днопоглиблювальних робіт. Крім того, компанія організувала пасажирські перевезення суднами на підводних крилах (так званими "ракетами"). Закупівлею та тестуванням "ракет" також займався Ігнатенко.

У 2017 році отримав відзнаку "Почесний працівник Регістру судноплавства України" за досягнення у будівництві флоту.

У 2017 році Ігнатенко став комерційним директором компанії "Грейн-Трансшипмент". Компанія була заснована у 2017 році, але за короткий термін стала однією з провідних судноплавних компаній України. Підприємство у 2018 році запустило в роботу вантажний комплекс "Перлина Дніпра", а наприкінці 2021 року – придбало у Херсоні базу флоту "Перлина Херсона", яка мала зʼєднати Миколаїв, Дніпро та Херсон для збільшення кількості вантажоперевезень за коротший час.

Компанія "Грейн-Трансшипмент" є членом Європейської  бізнес асоціації (ЄБА) та кілька років поспіль перемагала в номінації "Відновлення флоту" Національного морського Рейтингу України. Також увійшла в ТОП-6 операторів річкового флоту України.

У 2021 році компанія розпочала буксирування найбільшого плавучого крану Європи "Захарій", що зробило значний внесок в інфраструктуру України. Тоді ж стала першою та єдиною на той час компанією в Україні, яка виконала шлюзування найбільшого каравану в складі "1 буксир і 2 баржі", довжина якого досягала 237 метрів, а ширина – 17 метрів.

Політична діяльність

У 2020 році Євгеній Ігнатенко був обраний депутатом Миколаївської облради VIII скликання. До його округу входять Заводський район Миколаївської міської громади та частина Миколаївського району області – Очаківська, Березанська, Ольшанська, Веснянська, Коблівська, Куцурубська, Нечаянська, Радсадівська, Степівська та Чорноморська громади. В облраді став заступником голови фракції "Слуга народа" та заступником голови постійної комісії з питань промислової політики, підприємництва, транспортної інфраструктури, водногосподарського комплексу, енергетики та енергозбереження, зв’язку та цифровізації.

Робота з військовополоненими

Євгеній Ігнатенко долучився до роботи у Координаційному штабі з питань поводження з військовополоненими Південного регіону з моменту його створення у листопаді 2022 року. Тут надають юридичну, консультаційну, психологічну та гуманітарну допомогу родинам українських військовополонених. Євгеній займає посаду радника голови, організовує діяльність Координаційного штабу Південного регіону та брав участь в обміні військовополоненими.

Суспільна та благодійна діяльність

Протягом двох років, як депутат, Євгеній Ігнатенко ініціював проєкти для соціально-економічного розвитку територіальних громад. Серед них –  ремонт покрівлі у Радсадівському будинку культури, благоустрій Фестивальної площі у Радсаді, закупівля системи з доочищення води та матеріалів для забезпечення гарячою водою в приміщеннях до Куцурубського дитсадочка, придбання хореографічних станків та дзеркал для Великокорениського будинку культури, придбання металопластикових вікон для Парутинської мистецької школи, системи зворотного осмосу для Очаківської школи. Крім депутатської субвенції, на звернення мешканців округу за особисті кошти зробив ремонтні роботи дорожнього покриття у Великій Коренисі, виділив кошти на організацію свят для дітей у селі Новобогданівка, подарував телевізори учням шкіл у Великій та Малій Коренисі, придбав нові меблі у відділі освіти та культури Радсадівської сільради.

Коли росія здійснила повномасштабне вторгнення в Україну, Євгеній Ігнатенко окрім військової служби також допомагав мирному населенню й військовим в умовах воєнного часу. Підприємець почав співпрацю із благодійним фондом «Світлі справи». Фонд допомагає малозахищеним верствам населення – пенсіонерам, багатодітним сімʼям, людям з інвалідністю, родинам з маленькими дітьми. Їм надають продуктові набори, медикаменти, засоби особистої гігієни тощо. Підприємець доставив необхідні дитячі  ліки до Миколаєва, коли місту загрожувала окупація, та займався пошуком і доставкою води, коли у Миколаєві зупинилося централізоване водопостачання.

Державні нагороди

У 2019 році Донецька обласна військово-цивільна адміністрація нагородила Євгенія Ігнатенка відзнакою "За розвиток Донеччини".

Указом президента України №847/2022 від 7 грудня 2022 року Євгенія Ігнатенка нагороджено орденом "За заслуги" ІІІ ступеня "за вагомий особистий внесок у державне будівництво, розвиток місцевого самоврядування, громадянську мужність і самовідданість, виявлені під час захисту державного суверенітету та територіальної цілісності України в умовах воєнного стану, вірність Українському народові".