ua en ru

Джей Ді Венс

Досьє

 

Джей Ді Венс – американський політичний діяч, сенатор від штату Огайо, кандидат у віцепрезиденти США від Республіканської партії на виборах 5 листопада 2024.

Чим відомий Джей Ді Венс: біографія

Джеймс Девід Венс (скорочено Джей Ді) народився у 1984 році в місті Мідлтон штату Огайо.

Коли він був дитиною, батьки розлучилися. Мати страждала від наркотичної залежності, тому хлопця виховували бабуся з дідусем.

Після закінчення школи Джей Ді Венс вступив до Корпусу морської піхоти США, служив чотири роки, 5 місяців провів у Іраку. У підрозділі відповідав за зв'язки з громадськістю, спілкувався з журналістами.

Закінчив Університет Огайо (політологія, філософія) та згодом отримав диплом юриста у Єльській школі права. 

Після завершення навчання недовгий час працював клерком у суді та адвокатом у приватній юридичній компанії. Потім переїхав до Сан-Франциско та почав займатися венчурним бізнесом. Керував кількома інвестиційними проєктами. Його бізнес-партнером був співзасновник PayPal та інвестор Facebook Пітер Тіль. 

У 2016 році Джей Ді Венс випустив мемуари Hillbilly Elegy про складне дитинство та умови життя в депресивному регіоні США.

Книга стала бестселером, за її сюжетом Netflix випустив фільм. Завдяки мемуарам Венса назвали голосом жителів "іржавого поясу" Америки, які зокрема допомогли Дональду Трампу перемогти у 2016 році. Хоча тоді майбутній сенатор затято критикував новообраного президента.

Сенатор-республіканець і критик України

У роки навчання в університеті Венс працював помічником сенаторів від Республіканської партії, а у 2022 році вирішив балотуватися сам та здобув перемогу, ставши сенатором від штату Огайо у верхній палаті Конгресу США. Він є одним із наймолодших сенаторів в історії, до того ж без досвіду роботи в уряді.

Джей Ді Венс дотримується консервативних поглядів, виступає за заборону абортів, одностатевих шлюбів, введення жорстких правил для нелегальних мігрантів, критикує бездітність. Заявляє, що метою його роботи є відстоювання інтересів робітничого класу. 

Після початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну критикував адміністрацію президента Байдена за надання військової допомоги.

Виступав проти конфіскації заморожених активів РФ і припускав, що Україні доведеться поступитися територіями, аби закінчити війну.

Кандидат у віцепрезиденти від Трампа на виборах у США 2024

На виборах у США 5 листопада 2024 Джей Ді Венс балотуватиметься у віцепрезиденти від Республіканської партії. Його кандидатуру підтримав Дональд Трамп.

Венс бере активну участь у передвиборчій кампанії Трампа та зміг залучити багатих спонсорів.

 При цьому раніше він був затятим критиком експрезидента, називав його "американським Гітлером", "опіоїдом для мас". Казав, що він "хлопець, який ніколи не буде за Трампа".

Проте через 5 років змінив свою думку. Венс заявив, що помилявся та став активним учасником трампівського руху "повернення Америці величі".

У разі перемоги Дональда Трампа на виборах у США 2024 Джей Ді Венс обійме другу за значимістю посаду в країні. Інавгурація президента та віцепрезидента відбудеться 20 січня 2025 року.

Венс як віцепрезидент може очолили Сенат, але без права голосу, за винятком ситуації, коли голоси сенаторів діляться рівно навпіл. Також до обов'язків Венса входитиме головування при підрахунку голосів Колегії виборщиків після президентських виборів.

Віцепрезидент може представляти очільника Білого дому на офіційних церемоніях, самітах, конференціях. Також він може обійняти посаду президента, якщо той стане недієздатним, помре, піде у відставку або буде усунутий через скоєння злочину.