Українцям розповіли, як вберегтися у розпал літа від кишкових інфекцій
Фахівці розповіли, як не заразитися кишковими інфекціями під час спеки
В Україні настав найспекотніший період літа, а разом з ним і час кишкових інфекцій. Харчові отруєння та інфекції, які викликані різними організмами, дуже небезпечні й в групі ризику перебувають також діти. Такі захворювання можуть привести до серйозних ускладнень.
Як розповіли в пресслужбі Центру громадського здоров'я, гострі кишкові інфекції, викликані бактеріями або вірусами, які потрапляють в організм людини із забрудненою їжею або водою.
Заразитися можна через:
- Вживання зараженої їжі
- Вживання зараженої води
- Під час купання в забруднених водоймах
- Брудні руки
- Брудні предмети побуту
Як зазначили в ЦГЗ України, збудники кишкових інфекцій можуть перебувати: в сирій їжі тваринного походження (м'ясо, яйця, не пастеризоване молоко, морепродукти), в немитих овочах і фруктах.
Перші ознаки кишкової інфекції: слабкість, підвищення температури, біль у животі, блювання, діарея. При виникненні цих симптомів потрібно негайно звернутися до лікаря.
Фахівці рекомендують вживати тільки ті продукти, в якості яких ви впевнені, купатися тільки чистих водоймах і відпочивати на офіційно відкритих пляжах.
Що потрібно робити, щоб не заразитися кишковою інфекцією:
- Мити руки перед тим як брати продукти та готувати їжу
- Мити руки після відвідування туалету
- Вимити та продезінфікувати всі поверхні та кухонне приладдя, які використовується для приготування їжі
- Захищати кухню і продукти від комах, гризунів та інших тварин
- Відокремлювати сире м'ясо, птицю і морепродукти від інших харчових продуктів
- Для обробки сирих продуктів користуватися різними дошками та ножами
- Зберігати продукти в закритому посуді та уникати контакту між сирими та готовими продуктами
- Ретельно термічно обробляти продукти, особливо м'ясо, птицю, яйця і морепродукти
- Ретельно розігрівати готову їжу
- Не залишати приготовану їжу без холодильника більш, ніж на 20 хвилин
- Не зберігати їжу довго, навіть в холодильнику
- Не розморожувати продукти при кімнатній температурі
- Використовувати чисту або очищену воду
- Вибирати тільки свіжі та якісні продукти
- Мити всі овочі та фрукти
- Не вживати продукти, у яких закінчився термін придатності
Варто відзначити, що віруси та бактерії можуть потрапити у харчові продукти на будь-якій стадії від виробництва до споживання.
Нагадаємо, раніше ми писали про те, що експерти назвали саму шкідливу рибу для людини.
А також розповідали про те, що категорично не можна робити при харчовому отруєнні.