ua en ru

Стефанчук назвав п'ять питань, які не можуть бути предметом референдума

Стефанчук назвав п'ять питань, які не можуть бути предметом референдума Фото: Руслан Стефанчук (РБК-Україна)
Автор: Инна Собора

На всеукраїнський референдум не можна буде виносити п'ять питань. Вони суперечать Конституції України.

Про це сказав перший заступник голови Верховної ради Руслан Стефанчук в ефірі "Свободи слова з Савіком Шустером".

За його словами, референдум може вирішити будь-яке важливе загальнонаціональне питання, окрім п'яти позицій.

"Є п'ять речей, які не можуть бути предметом референдуму, тому що вони слідують з Конституції. Це ті, які суперечать Конституції України і європейським нормам про права людини. Друге - які звужують права людини. Третє - які суперечать територіальній цілісності. Четверте - це амністія, податки і так далі. І п'яте - які відносяться до рішень судових органів (наприклад, про їх скасування, - ред.)", - сказав Стефанчук.

Раніше повідомлялося, що закон про продаж земель сільськогосподарського призначення може бути скасований через всеукраїнський референдум.

РБК-Україна писало, що вартість проведення референдуму в Україні буде дорівнювати вартості однієї передвиборчої кампанії. Це близько 2 млд гривень.

У свіжому випуску ток-шоу "Свобода слова Савіка Шустера" 29 січня гості студії - Максим Степанов, Наталія Виноград, Борис Бриль, Юлія Тимошенко та інші - дають відповідь на питання, яке останнім часом хвилює усіх: коли нарешті почнеться вакцинація населення України і чому у нас досі немає жодної вакцини від COVID-19? Крім того, експерти розказують, чи потрібен Україні і українцям закон про референдум.

"Свобода слова Савіка Шустера" від 29 січня

Нагадаємо, що нещодавно в українців з'явилася можливість змінити компанію-постачальника газу. Але, на жаль, мало хто знає, як це зробити. Як змінити постачальника газу - дивіться у короткому відео.


У минулому ефірі Андрій Коболєв та Олексій Кучеренко також розповіли про транспортування газу та зміну постачальника більш детально.


Також у минулому випуску Юрій Вітренко пояснив, чому держава встановила тариф за споживання газу 6,99 грн і пообіцяв, що "у лютому сума в платіжці зменшиться на 500 грн".


Крім того, на тлі недавньої трагедії у Харкові, глава правління благодійного фонду "Let's help" Ольга Бондаренко розповіла про стан державних і приватних пансіонатів для людей похилого віку в Україні.