ua en ru

Україна зайняла 86-е місце в рейтингу світового рабства

Україна зайняла 86-е місце в рейтингу світового рабства Global Slavery Index 2013, складеному австралійською правозахисною організацією Walk Free Foundation. За даними авторів дослідження, кількість людей, що перебувають в рабстві на території України, становить від 110 тисяч до 120 тисяч осіб.

Україна зайняла 86-е місце в рейтингу світового рабства Global Slavery Index 2013, складеному австралійською правозахисною організацією Walk Free Foundation. За даними авторів дослідження, кількість людей, що перебувають в рабстві на території України, становить від 110 тисяч до 120 тисяч осіб, повідомляє BBC.

Згідно з доповіддю про рабство в сучасному світі, все на планеті в підневільних умовах живе у загальній складності майже 30 млн осіб.

Серед найближчих сусідів України по рейтингу світового рабства виявилися: Молдавія (6-е місце), Росія (49), Чехія (54), Угорщина (55), Болгарія (56), Хорватія (60), Польща (62), Словаччина (63). У Росії в умовах рабства, боргової кабали і підневільної праці знаходяться до 540 тисяч осіб. Близько 35 тисяч рабів проживає в Молдавії, що вивело цю країну на шосте місце в глобальному індексі - вище всіх інших колишніх республік Радянського Союзу.

В Індії, що займає четверте місце у списку з 162 країн, в рабських умовах живе найбільша кількість людей в абсолютному обчисленні - 14 млн. Однак найбільш гостро ця проблема відчутна в Мавританії, де є рабами 4% населення.

Замикають список Люксембург, Швеція і Фінляндія, де рабів практично немає.

Автори доповіді, висловлюють надію, що їх дослідження допоможе владі по всьому світу краще боротися з рабством. За словами авторів доповіді, в сучасному світі рабство може приймати різні обличчя, від примусової праці і насильницької видачі заміж до торгівлі людьми, але всі їх об'єднує одне: ставлення до людини як до власності, яку можна продати, купити, обміняти або, при необхідності, навіть знищити.

"Уряди багатьох країн не захочуть прислухатися до того, що ми говоримо, - сказав в інтерв'ю агентству Франс прес голова фонду Нік Гроно. - З країнами, які захочуть мати з нами справу, ми готові абсолютно відкрито співпрацювати і разом шукати шляхи більш точного вимірювання проблеми сучасного рабства".

Україна зайняла 86-е місце в рейтингу світового рабства

Згідно з новими даними, найбільшу кількість рабів - в абсолютних цифрах - проживає в Індії, Китаї, Пакистані і Нігерії. Серед країн, що вносять найбільший внесок у світове рабство, абсолютним лідером є Індія, де рабами є від 13,3 до 14,7 мільйона чоловік. На другій сходинці опинився Китай з 2,8-3,1 мільйона рабами. У загальному рейтингу Китаю відведено 84-е місце. На території Пакистану, який став третім за цим показником, автори Global Slavery Index 2013 виявили від 2 до 2,2 мільйона сучасних рабів.

Доповідь австралійського фонду високо оцінили світові дипломати, у тому числі колишній держсекретар США Хілларі Клінтон і колишній прем'єр-міністр Великобританії Тоні Блер.

Річний обсяг ринку торгівлі людьми перевищує 40 млрд дол. За даними Ради Європи, жертвами сучасної работоргівлі стають близько 4 млн осіб на рік.