ua en ru

Україна відзначає День Незалежності: культурно-масова програма

Сьогодні, 24 серпня, в Україні відзначають державне загальнонародне свято - День Незалежності України. У зв'язку з тим, що дане свято припало на суботу, найближчий понеділок, 26 серпня, оголошено також вихідним днем. Таким чином, святкові дні в Україні триватимуть протягом трьох днів.

Сьогодні, 24 серпня, в Україні відзначають державне загальнонародне свято - День Незалежності України. У зв'язку з тим, що дане свято припало на суботу, найближчий понеділок, 26 серпня, оголошено також вихідним днем. Таким чином, святкові дні в Україні триватимуть протягом трьох днів.

У суботу, 24 серпня, відбудуться молебні за Україну в Києві біля пам'ятника Володимиру Великому і у храмах Київської, Волинської, Миколаївської, Чернівецької і Чернігівської областей. Про це повідомили у прес-службі Міністерства культури України.

Увечері сьогодні відбудуться святкові феєрверки з нагоди Дня Незалежності України в Києві, Севастополі, Луцьку, Дніпропетровську, Ужгороді, Івано-Франківську, Луганську, Рівному, Сумах, Харкові, Чернігові, Сімферополі, Керчі, а також в інших містах обласного значення.

Зазначимо, що 24-26 серпня в посиленому режимі чергуватимуть 8,5 тис. співробітників ДержНС і 2,3 тис. одиниць техніки. У Києві у святкові дні в режимі посиленого чергування перебуватимуть близько 800 чоловік особового складу та понад 200 од. техніки, в резерві - ще більше 600 чол. і 160 од. техніки.

У столиці в суботу, зокрема, очікуються такі події:

• щорічна загальнодержавна виставкова акція "Барвиста Україна" на території Національного комплексу "Експоцентр України";
• щорічна міська виставка квітів на території Печерського ландшафтного парку;
• карнавальне дійство "Парад вишиванок 2013" за участю делегацій із 20 областей України (20 возів з "Диво-птахами" 3×4 м у супроводі творчих колективів - від Співочого поля до Майдану Незалежності, де буде концертно-конкурсна програма);
• всеукраїнський фестиваль морозива на вул. Хрещатик;
• шостий Всеукраїнський чемпіонат з баскетболу 3×3 "Українська стрітбольна ліга" (вул. Б. Хмельницького - вул. Прорізна);
• спортивне автомобільне свято Київського міського автомотоклубу (від Майдану Незалежності до Європейської площі);
• фестиваль спортивно-сімейного свята "Тато, мама, я - спортивна сім'я" (вул. Хрещатик - від вул. Архітектора Городецького до вул. Прорізної);
• спортивний фестиваль "Веселі старти на роликах";
• святковий мітинг-концерт, присвячений Дню Незалежності на Європейській площі;
• вечірня концертна програма на Майдані Незалежності за участю близько 20 естрадних виконавців (пряма трансляція на телеканалі "Інтер" із 17:00 до 22:00).

Вечірній концерт на Майдані Незалежності, який завершить святкування 22-ї річниці Незалежності України, пройде за участі: Наталії Могилевської, Таїсії Повалій, Олександра Пономарьова, Злати Огневич, Світлани Лободи, Вєрки Сердючки, Міли Нітіч, ​​Антоніни Матвієнко, Потапа і Насті Каменських, "Час і Скло", Тіни Кароль, Марії Яремчук, Олега Скрипки та інших.

Як повідомили в департаменті громадських комунікацій КМДА, завершить дійство святковий феєрверк о 22:00.

День Незалежності України - державне свято України, яке відзначається щороку 24 серпня на честь прийняття Верховною радою УРСР Акта проголошення незалежності України, що прийнято вважати датою утворення держави Україна в сучасному вигляді.

Вперше День Незалежності був відзначений 16 липня 1991 р. - в пам'ять про те, що рік тому - 16 липня 1990 р. - ВР УРСР прийняла Декларацію про державний суверенітет України. Також 16 липня 1990 р. ВР УРСР прийняла постанову "Про День проголошення незалежності України".

Згодом, 18 червня 1991 р., було внесено зміни до ст.73 Кодексу законів про працю УРСР, внаслідок чого в переліку святкових днів з'явився запис: "16 липня - День Незалежності України".

Оскільки 24 серпня 1991 р. ВР УРСР прийняла Акт проголошення незалежності України, який 1 грудня 1991 р. підтвердив народ на всеукраїнському референдумі, виникла потреба змінити дату святкування Дня Незалежності України. 20 лютого 1992 р. Верховна Рада України прийняла постанову "Про День Незалежності України":

"1) вважати день 24 серпня Днем Незалежності України і щорічно відзначати його як державне загальнонародне свято України;

2) постанову ВР УРСР "Про День проголошення незалежності України" від 16 липня 1990 р. вважати такою, що втратила силу".

Відповідно до цього, 5 червня 1992 р. ВР ухвалила: у ч.1 ст.73 КЗпП слова "16 липня - День Незалежності України" замінити на "24 серпня - День Незалежності України".

З 1992 р. День Незалежності України щороку відзначається 24 серпня.

Таким чином, сьогодні, 24 серпня 2013 р., Україна відзначає 22-у річницю Незалежності, або 23-й за рахунком День Незалежності.