ua en ru

ДАІ планує проводити обмін водійських посвідчень в центрі Державтоінспекції протягом 5 днів

Державтоінспекція України розробила проект внесення змін до постанови Кабінету міністрів про порядок видачі посвідчень водія та допуску громадян до керування транспортними засобами, згідно з якими планується проводити видачу, повернення та обмін водійських посвідчень в єдиному центрі Державтоінспекції на протязі 5 робочих днів. Текст проекту постанови опублікований на офіційному сайті ДАІ України.

"Метою прийняття акта є спрощення процедури обміну водійських посвідчень транспортних засобів. Для цього передбачається передбачити виключення зі списків документів, що подаються для надання адміністративних послуг, архівних та інших довідок, витягів, інших документів, що містять інформацію, яка знаходиться у володінні або користуванні органів державної влади , і можливість видачі громадянам тимчасового талона на право керування замість довідки встановленого МВС зразка", - йдеться в пояснювальній записці до документа.

Згідно внесеним зміни, централізоване оформлення, видача, повернення та обмін посвідчень водія здійснюється центром надання послуг, пов'язаних з використанням автотранспортних засобів, Державтоінспекції в термін до 5 робочих днів з дня подання необхідних документів.

При цьому, особи, місце проживання яких зареєстровано на території України, здають іспити, необхідні для отримання посвідчення водія, в центрі Державтоінспекції, незалежно від реєстрації місця проживання чи перебування.

Обмін посвідчення водія проводиться незалежно від реєстрації місця проживання чи перебування особи за умови подання: паспорта громадянина України або документа, що посвідчує особу та підтверджує її громадянство або спеціальний статус; копію реєстраційного номера облікової картки платника податків або серію та номер паспорта (для фізичних осіб, які з -за своїх релігійних переконань відмовляються від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та повідомили про це відповідний територіальний орган Міндоходов і мають відмітку у паспорті); посвідчення водія; медичної довідки встановленого зразка; двох кольорових фотографій розміром 3,5 х 4,5 см.

Зазначимо, у чинних вимогах обміну посвідчень звучать так: "Обмін посвідчень водія здійснюється за умови подання особою картки водія або довідки з реєстраційно-екзаменаційного підрозділу про підтвердження факту видачі посвідчення водія"
Міжнародне посвідчення водія видається на підставі національного посвідчення водія, паспорта громадянина України та паспорта громадянина України для виїзду за кордон центром Державтоінспекції за заявою особи, яка в порядку, встановленому МОЗ, пройшла медичний огляд.

Також планується змінити процедуру отримання посвідчення замість втраченого. "Замість втраченого або викраденого посвідчення водія центр Державтоінспекції після перевірки факту видачі раніше такого посвідчення водія особі, яка заявило про його втрату або викрадення, оформляє і видає нове посвідчення водія.

Про втрату посвідчення водія особа повідомляє центр Державтоінспекції, а в разі його викрадення - територіальному органу МВС. На час оформлення нового посвідчення водія в центрі Державтоінспекції за заявою особи видається тимчасовий талон на право керування транспортним засобом відповідної категорії терміном на 5 робочих днів. Термін дії талона може бути продовжений до отримання нового водійського посвідчення або дано в разі втрати (розкрадання) попереднього. Тимчасовий реєстраційний талон вилучається при отриманні нового", - йдеться у змінах.