ua en ru

Гаазький Трибунал засудив двох сербських чиновників до 22 років позбавлення волі

Міжнародний Трибунал по колишній Югославії в Гаазі 27 березня засудив двох екс-чиновників з колишньої Республіки Сербської на території Боснії і Герцеговини до 22 років позбавлення волі. Висока інстанція визнала доведеним, що підозрювані причетні до скоєння злочинів проти людяності.

Тривалі кримінальні терміни отримали колишній міністр внутрішніх справ Республіки Сербської Міко Станішич і його підлеглий Стоян Жуплянін. За даними трибуналу, засуджені створили злочинну організацію, в цілі якої входило вигнання осіб, котрі належать до корінного народу, з території Республіки Сербської. Жертвами злочинних операцій ставали, головним чином, хорвати і боснійські мусульмани.

Станішич і Жуплянін заперечують свою провину. Колишній глава МВС Республіки Сербської в 2008 р. з доброї волі здався Трибуналу. Жупляніна в тому ж році видали сербська влада.

В ході процесу проти екс-чиновників були допитані 199 свідків. Слідство представило в розпорядження суду більше 4 тисяч доказів. Розгляд справи зайняло 354 дні.

Нагадаємо, що бойові дії в Боснії і Герцеговині тривали з весни 1992 по кінець 1995 рр. Жертвами зіткнень, що поділили сербів, хорватів і боснійських мусульман, стали більше 100 тисяч осіб.

Читайте також: Суд у Сербії засудив 14 осіб до тюремних термінів за військові злочини