ua en ru

Савченко припинила голодування, - РПЛ РФ

Савченко припинила голодування, - РПЛ РФ Фото: Надія Савченко

Зараз Савченко важить 60 кілограмів

Льотчиця і народний депутат України Надія Савченко припинила голодування після того, як повернулася з лікарні. Про це за підсумками відвідування Савченко в СІЗО заявив голова Ради при Президенті РФ з розвитку громадянського суспільства і прав людини Михайло Федотов і член Ради Єлизавета Глінка, передає прес-служба відомства.

"Вона припинила голодування як раз після того, як повернулася з лікарні. Вона готується до суду, зустрічається зі слідчими, вивчає матеріали", - заявив Федотов.

За словами лікарів, стан здоров'я Савченко не вселяє побоювань, об'єктивні показники в нормі, вага досяг 60 кілограмів.

Глінка також підтвердила, що Савченко приймає їжу в повному обсязі. "Зустріч пройшла абсолютно звичайно, ні скарг, ніяких заяв не робила. Їжу приймає в повному обсязі", - сказала вона.

Зазначимо, що раніше Надія Савченко заявляла про намір продовжувати голодування до пом'якшення їй запобіжного заходу. "Голод я продовжу до повернути мене в Україну, або як мінімум зміни мені ув'язнення на домашній арешт в консульстві України в РФ, що по суті є частиною території України в Росії", - писала Савченко в кінці березня.

Цю заяву Надія Савченко зробила у відповідь на дії російських медиків, не пускавших її на засідання суду, посилаючись на стан її здоров'я. "Медики з СІЗО-1 не хочуть відпускати мене на суд, посилаючись на слабке стан мого здоров'я, і умовляють мене припинити голодування", - сказала Савченко.

Втім, схожої думки дотримуються і в Міністерстві закордонних справ України. "Згідно з висновками лікарів відновлення Надією Савченко голодування будуть мати серйозні наслідки для її здоров'я і може завдати її здоров'ю непоправної шкоди. У зв'язку з цим, ми в черговий раз звертаємося до російської сторони негайно зняти з Надії Савченко всі висунуті проти нього абсурдні обвинувачення і негайно звільнити її з-під варти", - заявляв у березні колишній на той момент спікером українського Мзс Євген Перебийніс.

Нагадаємо, на початку березня Надія Савченко, через 80 днів голодування, прийняла рішення припинити. "Сьогодні обвинувачена Надія Савченко погодилася виконувати рекомендації лікарів щодо підтримання стану свого здоров'я і дала згоду на прийом курячого бульйону", - повідомляла з цього приводу російська ФСВП

Однак уже 16 березня вона вирішила голодування відновити. "З 16.03 я знову голодую після десяти днів перерви. І в цей раз - до переможного кінця!" - написала Савченко в одному з своїх листів.

Нагадаємо, адвокат Надії Савченко Ілля Новіков сподівається, що вже до кінця року вона вийде на свободу.

Відзначимо, що сьогоднішнє засідання Верховної Ради почалося з привітання Надії Савченко з днем народження, який припадає на 11 травня.