ua en ru

Проходження "Свободи" до Верховної Ради простимулювало зростання ксенофобії в Україні, - експерти

Проходження партії «Свобода» до Верховної Ради простимулювало 43%-ве зростання випадків ксенофобії та расизму в Україні. Про це сьогодні заявила експерт студії PolitLab Світлана Кушнір, представляючи результати дослідження стану толерантності в Україні.

«Ми змушені констатувати, що сприятливий клімат для росту ксенофобії створює діяльність окремих представників партії ВО «Свобода». Ми жодним чином не звинувачуємо цю партію в расизмі, неонацизмі, але поведінка їх активістів говорить сама за себе. І раніше існував побутової, латентний антисемітизм, ксенофобія... Однак, у порівнянні з іншими країнами регіону (Польщею, Румунією, Угорщиною, Росією), рівень нетерпимості та ксенофобії в Україні був значно нижче. Ситуація змінилася в 2012 р., внаслідок результатів парламентської кампанії. Ми спостерігаємо сплеск акцій, спрямованих проти мігрантів, національних меншин, представників сексуальних меншин. Йдеться про збільшення таких випадків на 43%», - сказала Кушнір.

Експерт Ресурсного центру ініціатив громади Людмила Лукінова зазначила, що «Свобода» найчастіше об'єднує під своїми прапорами ксенофобів. «Напередодні парламентської кампанії 2012 р. ВО «Свобода» вдалося мобілізувати під свої прапори більшість субкультурних андеграундних рухів, які сповідують расистські погляди, членів футбольних фанатських угруповань з виразними ксенофобськими позиціями і т.п. Значна частина цього активу не є формальними членами партії, хоча й виконує роль вуличних активістів і агітаторів. Крім того, в силу субкультурності, ці спільноти важко сприймають партійну дисципліну. Тому помиляються ті, хто вважає, що ВО «Свобода» - монолітна сила, де придушена фракційна боротьба. Насправді, там досить ксенофобських груп», - сказала Лукінова.

На її думку, сьогодні в Україні складається вдала ситуація для згаданих вище угруповань, які б у разі нормальної соціально-економічної обстановки продовжували залишатися маргінальними. «Спочатку написи на стінах, підтримка іноземних фашистів, заклики когось «іншого» бити і, по можливості, дійсно бити, демонстративне підкидання руки в нацистському вітанні. Це стає звичним явищем... Для їх цілей вибираються чітко ідентифіковані меншини - євреї, африканці, цигани. Якщо провокаційні і насильницькі акції не засуджуються і навіть схвалюються, можна вважати, що дорога відкрита. Це не означає, що перемога радикалів тепер неминуча. Це означає, що вони отримують політичну перспективу», - зазначила Лукінова.

Вона нагадала, що парламентська партія «Свобода» сповідує ідеологічну лінію соціал-націоналізму, а Олег Тягнибок, Ірина Фаріон, Ігор Мірошниченко та Юрій Михальчишин відкрито «вправляються в лінгво-політичних спекуляціях, уточнюючи, чи є образливими слова «жид» і «негр»».

«Ксенофобія отримує певну легітимність в політиці», - резюмувала Кушнір.