ua en ru

Тимошенко згодна на часткове помилування, - Яценюк

Юлія Тимошенко згодна на часткове помилування. Про це заявив голова фракції "Батьківщина" Арсеній Яценюк за підсумками зустрічі з міністром закордонних справ Швеції Карлом Більдтом та міністром закордонних справ Польщі Радославом Сікорським у вівторок, 22 жовтня 2013 р.

Юлія Тимошенко (на фото) згодна на часткове помилування. Про це заявив голова фракції "Батьківщина" Арсеній Яценюк за підсумками зустрічі з міністром закордонних справ Швеції Карлом Більдтом та міністром закордонних справ Польщі Радославом Сікорським у вівторок, 22 жовтня 2013 р., повідомляє прес-служба "Батьківщини".

"Вона це чітко зазначила, що вона робить серйозний крок. Вона для долі України готова прийняти часткове помилування", - сказав Яценюк.

Відповідаючи на запитання, чи погодиться Юлія Тимошенко на варіант без помилування виїхати за кордон і повернутися після лікування, Арсеній Яценюк підкреслив: "Навіть якби вона сама на це погодилася, то на це не погоджується Європейський Союз. Тому що ключова вимога ЄС - це зупинка політичних переслідувань. Не перерва в політичних переслідуваннях, а зупинка".

Яценюк наголосив, що законодавство, необхідне для вирішення питання звільнення Юлії Тимошенко, вже ухвалено. За його словами, чинні закони та нормативні акти дають можливість Президенту, Кабміну, міністерству юстиції й державній пенітенціарній службі прийняти рішення про звільнення Юлії Тимошенко і направлення її на лікування в Німеччину.

Зазначимо, голова фракції "Батьківщина" також заявив, що опозиція готова на компроміси з владою в питанні засудженої екс-прем'єр-міністра України Юлії Тимошенко, щоб Україна підписала угоду про асоціацію з Європейським Союзом.

Так, на запитання про те, як довго триватиме війна характерів між Президентом і опозицією, Яценюк сказав: "Якщо Віктор Янукович хоче на когось звалити провину (за не вирішення питання про помилування Юлії Тимошенко), не вийде. Десятки опцій пропонувалися - амністія, часткове помилування, повне помилування, декриміналізація статей Кримінального кодексу, використання трьох статей чинного законодавства. Ми проявили максимум нашої юридичної і політичної компетентності. Я чітко заявляю, що ми готові, щоб Україна підписала договір (про асоціацію), на компроміси, які поважають право і гідність Юлії Тимошенко, на компроміси, які враховують позицію Віктора Януковича і на компроміси, які прийнятні для Європейського Союзу".

Водночас Яценюк закликав владу не переходити "на цинічний шантаж", який розпочала влада. "Це з їх боку дуже цинічно і неприйнятно, такий стиль відносин, який розпочався протягом останніх декількох днів. Не хочуть відпускати? Так нехай скажуть", - сказав Яценюк.

Нагадаємо, представники Партії регіонів заявляли, що готові підтримати опозиційний законопроект, що дозволяє лікування засуджених за кордоном.