ua en ru

Хосні Мубарак на волі: суд звільнив екс-президента Єгипту

Єгипетський суд ухвалив рішення звільнити колишнього Президента країни Хосні Мубарака. Це означає, що він може залишити місця позбавлення волі вже сьогодні, повідомляє Reuters з посиланням на повідомлення джерел у суді і силах безпеки.

Єгипетський суд ухвалив рішення звільнити колишнього Президента країни Хосні Мубарака (на фото). Це означає, що він може залишити місця позбавлення волі вже сьогодні, повідомляє Reuters з посиланням на повідомлення джерел у суді і силах безпеки.

Судова інстанція задовольнила відповідне клопотання адвоката екс-президента, передає телеканал Al Arabiya.

За наявною інформацією, протягом найближчих двох днів колишній диктатор буде звільнений з-під варти. Прокуратура не буде оскаржувати рішення суду.

Мубарак також проходить обвинуваченим у справі про вбивство демонстрантів під час повстання 2011 р., коли він був позбавлений своєї влади. Однак юридичних підстав для подальшого утримання під вартою екс-лідера країни немає, оскільки він відбув у місцях позбавлення волі максимально можливий термін досудового ув'язнення, передбачений подібними звинуваченнями.

Раніше до суду надійшов запит про звільнення з-під варти колишнього Президента Мубарака. Днем раніше з Мубарака були зняті звинувачення у справі про корупцію і присвоєння ним і його синами коштів, виділених з бюджету на ремонт резиденцій глави держави.

Проти Мубарака було висунуто кілька пунктів звинувачення. У 2012 р. Мубарак вже був засуджений до довічного ув'язнення, проте апеляційний суд задовольнив запит про повторний розгляд справи у зв'язку із процедурними порушеннями.

Мубарак став першим скинутим арабським лідером, який був засуджений на території власної країни.

Нагадаємо, в результаті революції у Єгипті, яка стала одним із ключових елементів "арабської весни", Хосні Мубарак був змушений 11 лютого 2011 р. піти у відставку. У результаті зіткнень з поліцією і армією загинули 846 демонстрантів, близько 6,5 тис. людей отримали поранення.

Наступник Мубарака Мохаммед Мурсі, зміщений з поста глави держави в липні ц.р., також перебуває під слідством. За версією звинувачення, Мурсі вступив у змову з екстремістами, щоб їх агенти організували штурм в'язниці "Ваді ель Натрун", у якій знаходилися практично всі лідери "Братів-мусульман".

Примітно, що штурм в'язниці став однієїю із ключових подій єгипетської революції, в результаті якої був повалений режим Мубарака. До останнього часу всі учасники тих подій вважалися у Єгипті героями.

З 11 лютого 2011 р. Мубарак перебував під домашнім арештом у своїй резиденції на Червоному морі. Довічне покарання він відбував у в'язниці Тора під Каїром із червня 2012 р. У квітні того ж року почали надходити повідомлення про різке погіршення його здоров'я після допитів та оголошення вироку. Наприкінці червня 2012 р. стало відомо, що лікарі зафіксували клінічну смерть Мубарака.

Багаторічний правитель Єгипту пішов у відставку в лютому 2011 р. після масових акцій протесту, які призвели до державного перевороту. На чолі арабської держави Мубарак стояв майже 30 років - від жовтня 1981 р. по лютий 2011 р.

У липні 2013 р. Єгипет накрила нова хвиля антиурядових акцій. 3 липня військові усунули від влади першого обраного Президента Мохаммеда Мурсі і скасували дію Конституції. Відтоді державу стрясають дедалі нові зіткнення між армією і прибічниками руху "Брати-мусульмани". Мурсі повторив долю свого попередника - він також перебуває під вартою, хоч і керував державою набагато менше - лише рік.