ua en ru

Сербія і Косово підписали договір про врегулювання відносин

Сербія і Косово за посередництва Європейського союзу (ЄС) підписали договір про врегулювання відносин, повідомила міністр у справах інтеграції ЄС в Косово Влора Цітаку. У своєму мікроблозі у Twitter вона дуже емоційно відреагувала на цю подію: "Позитивний результат! У нас є угода! Щаслива :)))".

Факт укладення договору також підтвердила ще один активний учасник переговорів - верховний представник Євросоюзу із закордонних справ і політики безпеки Кетрін Ештон. "Ці переговори завершені. Текст договору парафували міністри обох країн", - повідомляє вона також у Twitter.

Досягнення угоди надзвичайно важливо для Сербії, адже європейська влада обіцяє Белграду в разі рішення косовського питання почати обговорення умов його вступу в ЄС.

У зв'язку з цим сторони не раз поверталися до наболілого питання. Так, ще 4 квітня прем'єр-міністр Сербії Івіца Дачіч і його косовський колега Хашим Тачі не змогли досягти згоди з питання сербських муніципалітетів на території Косово в ході 14-годинних переговорів у Брюсселі. Сторони так і не могли вирішити, які будуть повноваження, одержувані сербами в Косово.

Як очікується, 22 квітня ц.р. Єврокомісія виступить з офіційною рекомендацією до Євросоюзу почати переговори про прийом Сербії до складу блоку.

Нагадаємо, що Косово, яке вийшло зі складу Сербії в 2008 р., Державою визнали країни Євросоюзу і США, які брали участь у війні проти Сербії. Росія і Китай - найважливіші члени Ради Безпеки ООН - засудили таку політику, спрямовану на силове вирішення етнічних конфліктів, підтримку кримінальних угруповань косовських албанців і посилення сепаратизму в світі.