ua en ru

Сенат США ухвалив резолюцію про можливі санкції проти влади України

Сенат США ухвалив резолюцію про підтримку українського народу і його права на незалежне і демократичне майбутнє.

Сенат США ухвалив резолюцію про підтримку українського народу і його права на незалежне і демократичне майбутнє. Про це у своєму Twitter написав посол США в України Джеффрі Пайєтт (відео).

"Минулої ночі Сенат США прийняв резолюцію про підтримку українського народу", - написав Пайєтт.

Відзначимо, що у резолюції міститься заклик до уникнення насильства і проведення національного діалогу. Проект резолюції був поданий на розгляд американських законодавців 18 грудня 2013 р.

Крім того, Сенат "засуджує рішення української влади застосовувати насильство проти мирних демонстрантів 30 листопада, 1 грудня і 11 грудня 2013 р. і закликає до негайного притягнення до відповідальності винних у цьому і звільнення всіх затриманих учасників мирних демонстрацій".

Також у резолюції відзначається, що "в разі подальшого державного насильства щодо мирних демонстрантів Президент і Конгрес мають розглянути, чи слід застосовувати цілеспрямовані санкції, в тому числі візові обмеження і заморожування активів щодо осіб, відповідальних за накази про насильство або вчинення насильства".

Звернемо увагу, 21 грудня 2013 р. петиція із закликом про звільнення екс-прем'єр міністра Юлії Тимошенко була опублікована на сайті Адміністрації Президента США. Для того, щоб петиція була передана на розгляд в АП США, до 19 січня 2014 р. потрібно зібрати 100 тисяч підписів.

Нагадаємо, раніше петиція з вимогою до уряду США ввести особисті санкції проти Президента України Віктора Януковича і членів українського уряду в разі не підписання Києвом угоди про асоціацію з ЄС зібрала необхідні 100 тис. підписів.