ua en ru

ПР пропонує скоротити термін виборчої компанії для депутатів на 5 проблемних округах до 60 днів, - Яценюк

ПР пропонує скоротити термін виборчої компанії для депутатів, які балотуються по 5 проблемних округах до 60 днів, всупереч закону про вибори народних депутатів. Про це журналістам у ВР заявив народний депутат України Арсеній Яценюк, передає кореспондент РБК-Україна.

"Весь конституційний склад ВР мав термін 90 днів для проведення своєї передвиборчої агітації. Всі депутати, які зараз перебувають в парламентському залі, мали 90 днів на те, щоб були створені комісії і на передвиборну агітацію, щоб виграти у своїх округах. Партія регіонів пропонує позбавити тих депутатів, які будуть балотуватися по п'яти округах 30-ти днів агітації. На якій підставі? Тобто вся ВР агітувала 90 днів, а тут ні з того, ні з сього регіонали захотіли, щоб у п'яти округах термін виборчої компанії і агітації був 60 днів. Наша позиція не просто політична, а вона юридична і конституційна. Всі повинні бути в рівних умовах. Якщо мова йде про 90 днів, то це означає, що вибори, як ми наполягали, не відбудуться 27 жовтня, але вони не можуть відбутися 25 серпня. Це означає, що це дата посередині. Це або 22, або 29 вересня. І це по закону і по Конституції. Ми нічого не просимо, ми говоримо про те, що всі повинні бути в рівних умовах", - сказав Яценюк.

На питання про те, чи буде це питання розглядатися ВР сьогодні, Яценюк сказав: "Вони пішли думати в більшості... Якщо ми приймаємо сьогодні законопроект, а ми готові сьогодні за нього не просто голосувати, а проголосувати його за основу і в цілому, встановити термін 90 днів, як було строк агітації для всіх народних депутатів України, то вибори відбудуться 22 та 27 вересня в залежності від того, коли Президент підпише цей законопроект. Тому нехай ідуть - вважають".

Читайте також: Рада в найближчі два тижні розгляне перевибори і приватизацію ГТС, - Рибак