ua en ru

Поставки російських ракет до Сирії заважають врегулюванню конфлікту, - МЗС Великобританії

Поставки російської зброї до Сирії заважають мирному врегулюванню конфлікту між урядом Башара Асада та опозицією. Таку думку висловив сьогодні міністр закордонних справ Великобританії Вільям Хейг в ході візиту до Хорватії, передає Al Arabiya.

Йдеться про передбачувані постачання до Сирії російських зенітно-ракетних комплексів С-300. Зокрема, напередодні сирійський президент Башар Асад заявив, що перша партія ракет вже прибула в країну, що залишилися комплекси будуть доставлені пізніше.

Хейг також підкреслив, що ще одним важливим перешкодою є розбіжності щодо участі сирійських сторін у мирній конференції, яка відбудеться 5 червня в Женеві. "Дуже важливо забезпечити участь усіх зацікавлених сторін на мирних переговорах у Женеві - і влади, і опозиції. Це єдина надія на політичне вирішення конфлікту в найближчому майбутньому", - зазначив глава МЗС Великобританії.

Збройне протистояння влади і опозиції триває в Сирії з березня 2011 р. Опозиція вимагає відставки Асада, звинувачуючи урядові сили в насильстві по відношенню до мирного населення. Офіційний Дамаск стверджує, що під прикриттям демократичних гасел в країні орудують "банди озброєних терористів", підтримувані зарубіжними радикальними угрупованнями ісламістів. За даними Організації Об'єднаних Націй, з моменту початку збройного протистояння в Сирії загинули понад 80 тис. людей.

Читайте також: Сирія отримала першу партію російських ракетних установок С-300