ua en ru

Порошенко присвоїв звання Герой України трьом бійцям АТО

Президент України Петро Порошенко присвоїв звання Герой України військовослужбовцям Олександру Петраківському, а також посмертно - Сергію Кривоносову і Дмитру Майбороді. Про це повідомили у прес-службі глави держави.

Сергій Кривоносов очолював зведений підрозділ ротної тактичної групи, яка охороняла державний кордон з Росією в районі населеного пункту Д'якове Донецької області. Майор 79-ї окремої аеромобільної бригади Збройних сил загинув 4 серпня під час обстрілу із системи "Град" позицій українських військових. Він прикрив собою підлеглих, коли ракета влучила у бліндаж, і тим самим врятував їм життя.

Дмитро Майборода як командир екіпажу літака Ан-26 із травня по липень 2014 р. виконав 35 бойових вильотів для перевезення військових, озброєння, матеріально-технічних засобів до зони АТО, проводив евакуацію поранених і хворих. "Майор Майборода загинув 14 червня у Краснодонському районі Луганської області, коли його літак підбили ракетою "повітря-повітря". Він до останнього намагався керувати повітряним судном, що дозволило іншим членам екіпажу евакуюватися", - йдеться в повідомленні.

При цьому майор Олександр Петраківський очолює групу спеціального призначення оперативного командування "Північ" Збройних сил. 20 липня група військових під його керівництвом забезпечувала проходження колони техніки ЗСУ і сил добровольчого батальйону "Айдар" в аеропорту Луганська. Група потрапила в засідку. В ході бою Олександр Петраківський отримав важке поранення в голову, проте продовжував керувати діями групи і виносив поранених до безпечного місця. В результаті було забезпечено передислокацію колони техніки.

Нагадаємо, 21 листопада Порошенко присвоїв звання Героя України 99 героям Небесної сотні.