ua en ru

Опозиція внесла до ВР законопроект про розформування "Беркута", - Яценюк

Опозиція внесла і зареєструвала в Верховній Раді України законопроект про розформування спецпідрозділу МВС України "Беркут". Про це заявив сьогодні на брифінгу в парламенті голова фракції "Батьківщина" Арсеній Яценюк, передає кореспондент РБУ-Україна.

"Ми внесли проект закону про ліквідацію "Беркуту". Саме сьогодні ми зареєстрували його, в день 25-річчя створення спецпідрозділу. Ймовірність прийняття закону дуже велика, якщо ми будемо далі діяти точно також, як зараз", - заявив Яценюк.

Він упевнений, що опозиція доб'ється виконання основних вимог: "Тоді у нас буде можливість домогтися дострокових президентських і парламентських виборів, звільнення Юлії Тимошенко і тих 9-ти політично засуджених".

Відповідний проект закону № 3733 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України" (щодо недопущення побиття громадян та забезпечення їх конституційного права на свободу мирних зібрань)" внесений до ВР Арсенієм Яценюком та Олегом Тягнибоком.

Цим проектом закону передбачається "позбавлення спеціальних та військових звань "всього начальницького і рядового складу цього ганебного міліцейського підрозділу"

Проектом закону також передбачається забезпечити до 1 лютого 2014 р. скорочення загальної чисельності МВС у зв'язку з повною ліквідацією та розформуванням спеціального підрозділу Міністерства внутрішніх справ України "Беркут".

Опозиція також пропонує позбавити рядовий та начальницький склад "Беркуту" військових та спеціальних звань.

Згідно з законопроектом, начальницькому складу "Беркуту" забороняється протягом п'яти років перебувати на будь-яких посадах у правоохоронних органах України.

Крім того, народний депутат від фракції "Батьківщина " Володимир Ар'єв зареєстрував у ВР проект постанови № 3734 "Про заборону функціонування спецпідрозділу МВС України "Беркут".