ua en ru

Могеріні пропонує скасувати санкції щодо Росії у випадку стабілізації ситуації на Донбасі

Могеріні пропонує скасувати санкції щодо Росії у випадку стабілізації ситуації на Донбасі Джерело фото:twitter.com/Соня Кудряшова

Верховний представник ЄС з питань спільної зовнішньої політики і політики безпеки Федеріка Могеріні пропонує скасувати санкції і почати повний спектр співробітництва з Росією, якщо Москва припинить дестабілізувати східну Україну. Про це йде мова в 4-сторінковому документі, розісланому головам зовнішньополітичних відомств країн-членів ЄС напередодні засідання 19 січня, передає ЄС-Плюс.

У документі наголошується, що санкції повинні бути об'єднані у два пакети: пов'язані з Кримом та з дестабілізацією на сході України.

Верховний представник ЄС пропонує зберегти санкції щодо Криму, які полягають у забороні інвестицій і заборону на в'їзд для низки кримських чиновників до тих пір, поки буде тривати анексія півострова.

У той же час, документ пропонує зменшити економічні санкції щодо російських банків та енергетичних компаній, якщо Росія буде виконувати мінські угоди про припинення вогню, припинить втручатися у відносини ЄС-Україна продовжить постачання газу в Європу.

Видання зазначає, що хоча Мінські угоди передбачають повний вихід російських сил з Донецької та Луганської областей, документ, представлений Могеріні, не уточнює, наскільки Росія повинна відповідати Мінськими угодами з тим, щоб можна було скасовувати санкції.

"В одному пункті йдеться про "повної реалізації" Мінського угоди, як умови. В інших частинах йдеться про "вибіркове і поступове" відмову від санкцій "пропорційно з рівнем відповіді Росії" або відповідно з ефективними і піддаються контролю кроками", - зазначає видання.

Верховний представник ЄС також пропонує почати неформальний діалог з Євразійським економічним союзом у питаннях митниці та транзиту товарів, який міг би привести до встановлення формальних відносин.

Крім того, вона пропонує провести нові зустрічі з російськими чиновниками з питань співпраці в енергетичній сфері, продовжити переговори про безвізовий режим, про кліматичні зміни, відновити передачу технологій у рамках "Партнерства для модернізації", а також відновити студентські обміни за програмою "Еразмус".

У довгостроковій перспективі, наголошується в документі, мова може йти і про відновлення самітів ЄС-Росія.

Передбачається, що представлений документ буде обговорюватися міністрами іноземними справ на зустрічі 19 січня в Брюсселі.

Нагадаємо, Рада ЄС ввела додаткові санкції на інвестиції, сферу послуг і торгівлю в Криму з 20 грудня 2014 р.