ua en ru

Місія СБ, ООН та ЄС з відновлення Донбасу завершила роботу в Україні

В Україні завершила свою роботу спільна місія Організації Об'єднаних Націй, Світового банку та Європейського союзу, яка цього тижня провела роботу з вивчення оцінки потреб у відбудові Донбасу. Про це повідомили у прес-службі Кабміну.

В Україні завершила свою роботу спільна місія Організації Об'єднаних Націй, Світового банку та Європейського союзу, яка цього тижня провела роботу з вивчення оцінки потреб у відбудові Донбасу. Про це повідомили у прес-службі Кабміну.

На сьогоднішній зустрічі в Мінрегіоні місія надала загальний огляд попередніх рекомендацій щодо обсягу та характеристики необхідної допомоги з відновлення Донбасу.

"Зокрема, місія пропонує поетапний підхід до надання допомоги. На першому етапі, відповідно до рекомендацій, необхідно зосередити роботу на швидкій оцінці короткострокових і середньострокових потреб і пріоритетів відновлення звільнених територій, з особливим акцентом на відновленні надання основних послуг, відновленні базових соціальних послуг та інфраструктури, створенні сприятливих умов для повернення населення та соціально-економічного відродження", - йдеться в повідомленні.

На другому етапі місія пропонує зосередити свою допомогу уряду України на оцінці середньо- і довгострокових потреб відновлення і розвитку, визначенні пріоритетів щодо більш широкої національної стратегії розвитку та галузевих реформ. Терміни та обсяги цього етапу будуть визначені наприкінці першої фази.

Для координації дій і контролю за ходом відновлювальних стратегій, місія пропонує створити Координаційну раду на найвищому державному рівні, до якої також увійдуть Постійний координатор ООН, директор Світового банку в Україні та голова Представництва ЄС в Україні.

Також пропонується створити спільну комісію з технічних питань у складі представників Державного агентства з відновлення Донбасу та координаторів з відновлення з ООН, Світового банку та Європейського союзу. Її функція - спостереження за всіма оцінками відновлення, планування, а також організація діяльності різних тематичних і секторальних робочих груп, створених для втілення певних заходів. Також спільна комісія повинна координувати відповідні урядові установи і донорські структури.

Місія підтвердила свою готовність приступити до роботи у якнайшвидші швидкі терміни і представити конкретні заходи для відновлення Донбасу на донорській конференції, яка має пройти в Києві в листопаді.

Нагадаємо, 30 вересня віце-прем'єр-міністр - міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Володимир Гройсман (на фото) на зустрічі з представниками місії наголосив, що уряд не ставить своїм завданням відновлення пострадянської інфраструктури і що пріоритетом у питанні відбудови Донбасу є створення умов для розвитку регіону, для нормального життя людей та їх соціальної адаптації.

Як повідомлялося, Кабмін, АПУ і Єврокомісія спільно розроблять план відновлення України на 2015-2017 рр.